Минулої п’ятниці відбулася офіційна церемонія підписання грантових угод на загальну суму понад мільйон гривень між Програмою розвитку ООН та сімома громадськими організаціями з різних областей України, що допомагатимуть вимушеним переселенцям. 

Кількість тих, хто переїхав із неспокійного сходу України в інші регіони, вже сягнула більш як 450 тисяч осіб. Не всі вони можуть самостійно вирішити свої питання щодо розміщення, пошуку роботи на новому місці. До того ж немало з них потребують не лише матеріальної, а й юридичної та психологічної допомоги. На державному рівні організовано систему допомоги цим людям, однак оскільки з таким масовим переміщенням людей наша країна зіткнулася вперше, цього недостатньо. Тож переселенців підтримують усі, хто може, серед них численні волонтерські організації. А для них, своєю чергою, дуже доречною стала допомога міжнародних організацій.

Одна з програм ПРООН, спрямована на таку допомогу, — «Оперативне реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб».

Заступник Постійного представника ПРООН в Україні Ініта Пауловіча зауважила:

 — Підтримка  вимушених переселенців волонтерами, неурядовими організаціями в Україні справді вражає. Але досвіду вирішення питання майже немає, бо ж  ситуацію в Україні не можна було уявити деякий час тому. Однак потрібно вирішувати питання, здійснювати координацію, набувати досвіду та поширювати його. Саме тому програма розвитку ООН вирішила підтримати роботу неурядових організацій в Україні. Місяць тому ми запропонували представити свої проекти, отримали 54 проектні пропозиції. Уважно переглянули їх і обміркували, яким чином можна скористатися запропонованим інструментарієм, поширити його і покращити взаємодію з урядом, щоб допомогти переселенцям. Були дуже цікаві пропозиції, зокрема щодо надання допомоги людям з інвалідністю, покращення роботи координаційних центрів, допомоги переселенцям з пошуком роботи.

Переможцями конкурсу стали такі організації: ВГО «Національна Асамблея інвалідів України»,  ГО «ДОНБАС СОС»,  ГО «Європейська асоціація з прав інвалідів»,  Консорціум громадських організацій «Центр зайнятості вільних людей», Харківська обласна громадська організація «Молодіжна правозахисна група — «Харків», Благодійна організація «Світло надії» та  ГО «Свідомі люди».

«Завдяки фінансуванню ми зможемо зробити наш телефон довіри цілодобовим (із березня і досі він працював лише кілька годин вдень), здійснити регулярні виїзди до місць компактних поселень та надавати психологічну підтримку. За 4 місяці близько 1,5 тисячі осіб отримають таку допомогу», — зазначила Олена Корнєєва, директор із розвитку ГО «Свідомі люди».

«Ми забезпечимо переселенців необхідною інформацією через онлайн-платформу та кол-центр. Наші партнерські організації в Краматорську та Добропіллі зможуть продовжити роботу з організації центрів з прийому та розміщення переселенців, зі збору гуманітарної допомоги, з надання правової та психологічної підтримки. А ще ми організуємо Школу волонтерів», — розповів Олександр Горбатко, головний координатор волонтерської ініціативи «Донбас СОС».

«На Полтавщині понад 17 тисяч переселенців, серед яких жінки з дітьми, люди похилого віку, інваліди, які  потребують невідкладної допомоги. Грант Програми розвитку ООН допоможе нам забезпечити індивідуальний підхід та супровід цих сімей фахівцями», — зазначила заступник виконавчого директора ГО «Світло надії» Надія Тимошенко.