Для найменшої в країні області, яка традиційно не має потужного промислового сектору, це значна цифра. Звідки гроші? З «тіні» і не задіяних досі резервів, пояснюють фінансисти. З ініціативи департаменту фінансів при голові Чернівецької облдержадміністрації створено комісію з мобілізації бюджетних надходжень.

— Робочі галузеві групи, що працюють у складі комісії, найперше звернули увагу на основні доходні джерела місцевих бюджетів: податок на доходи фізичних осіб та плату за землю, — розповідає директор фінансового департаменту ОДА Єлизавета Пушко-Цибуляк. — Реалізація заходів, затверджених головою ОДА Романом Ванзуряком, дала змогу отримати, приміром, півмільйона додаткових надходжень з детінізації ринку праці, а також погасити податковий борг 4,5 мільйона гривень і на мільйон гривень наростити податкову базу.

Ретельний аналіз земельних відносин (мало не кожного договору використання земельних ділянок) виявив негативні тенденції, усунення яких дасть змогу істотно поповнити місцеві скарбниці. Щоправда, для початку потрібно з’ясувати причини негативу. Приміром, спеціалісти фінансового департаменту встановили, що обсяг орендної плати за землю в області зменшився порівняно з аналогічним торішнім періодом майже на півтора мільйона. Хоч після проведеної в усіх населених пунктах нормативно грошової оцінки землі базова вартість квадратного метра земельних наділів зросла більш ніж удвічі, що мало б позитивно вплинути на місцеві бюджети.

Потребує відповіді й таке запитання: чому в 66% укладених угод на оренду землі місцеві органи влади встановили собі у збитки мінімальну ставку орендної плати, а у 12 угодах (10 з них у Чернівцях) вона менша за трикратний розмір земельного податку, що суперечить законодавству. Проте фінансисти області не тільки ставлять питання, але й дають на них відповіді. У результаті збільшення ставок орендної плати вже спрямовано на розвиток громад краю 203 тисячі гривень.

Для реального формування дохідної частини місцевих бюджетів оновлено податкові паспорти громад краю, де детально розписано всі джерела надходжень. Окрім того, у першому півріччі місцеві бюджети області отримали з держбюджету 100% запланованих дотацій. Разом з державними субвенціями — 709 мільйонів гривень. Це дало змогу здійснити всі соціальні виплати. В умовах жорсткої економії бюджетних коштів Буковина зуміла забезпечити видатки на придбання засобів захисту, матеріально-технічне оснащення батальйону територіальної оборони та підрозділів УМВС області, що беруть участь в Антитерористичній операції на сході країни.