Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Якщо подивитися на нинішню забудову українських міст, зокрема й столиці, складається враження, що жодних планів щодо того, який вигляд повинні мати не лише конкретна споруда, а й мікрорайон, у тих, хто зводив ту чи іншу новобудову, не було. Інакше б не виростали неоковирні каланчі в історичних частинах міст, закриваючи собою історичні пам’ятки та спотворюючи живописні краєвиди.

Однак насправді генеральні плани таки є. А ось вільного доступу до них громадян та інвесторів немає. Це визнав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час робочої наради в Мінрегіоні. Торік уряд ухвалив рішення щодо забезпечення вільного доступу громадськості до містобудівної документації, зокрема і в електронній формі.

Тож віднині забезпечення  такого доступу має стати пріоритетним завданням для служб містобудівного кадастру всіх рівнів, вважає високопосадовець. Він переконаний, що публічність містобудівної документації усуває ризики корупції та сприяє розвитку територій населених пунктів.

— Потенційний інвестор із готовим проектом (наприклад, його цікавить зведення комерційного житла чи заводу з виробництва якоїсь продукції або інший проект), маючи вільний доступ до містобудівної документації того чи іншого населеного пункту, швидко може визначитися, де такий проект і в якому населеному пункті він зможе реалізувати. Адже генплан демонструє, де рекреаційні, а де, скажімо, виробничі зони. А громада, теж маючи вільний доступ до такого документа, зможе легко проконтролювати відповідність містобудівній документації дій місцевої влади та інвестора, — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба.

Геннадій Зубко наголосив, що в  2015 році органи влади на місцях повинні в повному обсязі забезпечити доступ до генпланів населених пунктів. Він доручив управлінню містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону надавати органам влади на місцях консультаційну, методичну допомогу та здійснювати постійний моніторинг щодо забезпечення вільного доступу до генпланів.

За даними управління забезпечення доступу до містобудівної документації, в мережі Інтернет, за підсумком минулого року, розміщено 169 генеральних планів міст. Це становить 40% наявних генеральних планів. Також у вільному доступі — 94 генеральні плани селищ міського типу та 1181 генплан сільських населених пунктів. Вільний доступ є і до 132 детальних планів територій, 17 планів зонування територій, 7 схем планування територій областей, 21 схеми планування територій районів та 53 одиниць іншої містобудівної документації. Місцеві органи влади забезпечили також публікацію 3372 одиниць містобудівної документації в місцевій друкованій пресі.

Але оприлюднення таких документів лише набирає обертів.