У зв’язку з появою в деяких засобах масової інформації відомостей щодо пропозиції Уряду Російської Федерації надавати громадянство Російської Федерації російськомовним іноземним громадянам за спрощеною процедурою після відмови від попереднього громадянства Міністерство закордонних справ України оприлюднило відповідний коментар, у якому навелo роз’яснення для громадян.

«Конституція України чітко визначає, що в Україні існує єдине громадянство — громадянство держави Україна (стаття 4 Конституції України). Принцип єдиного громадянства закладено в Законі «Про громадянство України» від 18.01.2001 р. Відповідно до пункту 1 статті 2 цього закону, якщо громадянин України набув громадянства (підданства) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Відповідно до статті 17 Закону «Про громадянство України», громадянство України припиняється лише внаслідок виходу з громадянства України, внаслідок втрати громадянства України, а також за підставами, передбаченими міжнародними договорами України. При цьому вихід з громадянства України, як підстава припинення громадянства, ініціюється громадянином України (стаття 18 закону).

Втрата громадянства України як підстава припинення громадянства ініціюється виключно державою в особі уповноважених законодавством органів (стаття 19 закону)», — зазначається в документі.

А станом на сьогодні між Україною та Російською Федерацією немає будь-яких договорів у сфері громадянства, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

Позиція відомства залишається чіткою і спирається на відповідну законодавчу базу, а саме: «Чинним законодавством України у сфері громадянства не передбачено процедури відмови від громадянства України, а тому отримання громадянином України іноземного громадянства у зв’язку з відмовою від громадянства України не може розглядатися як законна підстава для припинення громадянства України».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»