Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

У ВИРІ СТИХІЇ. Штат Оклахома, розташований на півдні центральної частини США, щороку потерпає від руйнівних смерчів і завжди перебуває в зоні підвищеної уваги метеорологів. Однак попри своєчасне попередження фахівців, цьогоріч руйнування і кількість жертв виявилися значними. Навіть надзвичайний стан, оголошений напередодні, не врятував від фатальних наслідків.

 Такого потужного смерчу американці не бачили давно. Фото з сайту news.yahoo.com3

У понеділок, 20 травня, передмістям Оклахома-сіті пройшов потужний торнадо. Діаметр його завихрення становив понад півтора кілометра, а швидкість вітру досягала 320 кілометрів на годину. Найбільшою мірою від стихійного лиха постраждало місто Мур. Там зруйновано значну частину будинків, пошкоджені лінії електропередачі і порушено водопостачання. Кількість жертв, за офіційними даними, вже наближається до сотні і може зрости, оскільки під завалами ймовірно ще є люди. Кількасот постраждалих отримали медичну допомогу.

Президент США Барак Обама оголосив регіон зоною стихійного лиха, назвав те, що трапилося, катастрофою і розпорядився надати місцевій владі федеральну допомогу в ліквідації руйнівних наслідків. За даними агентства Reuters, до такої допомоги можуть входити субсидії на будівництво тимчасового житла, ремонт пошкоджених будинків та виплата компенсацій за втрату незастрахованого майна.

Водночас рятувальники продовжують пошуки постраждалих. А пересічні очевидці, що вціліли, шоковані побаченим. За словами одного з них, щойно розпочався смерч, він побіг до місцевої школи, де вчиться син. За дві хвилини, як туди дістався, побачив: школа почала розпадатися на шматки. На жаль, велика кількість загиблих якраз і є діти.

Згідно зі шкалою торнадо Фудзіти, смерч, який пронісся у понеділок над Оклахомою та сусідніми штатами, попередньо віднесено до максимальної категорії EF-4. Кажуть, що мезоураган такої потужності руйнує укріплені стіни.

У 1999 році жителі містечка Мур пережили ще потужніший смерч. Тоді швидкість вітру була найвищою, яку досі було зафіксовано на земній поверхні. Однак наслідки нинішнього торнадо можуть бути ще серйознішими.

Місцеві ЗМІ повідомляють також про низку смерчів, які «прогулялися» днями територією інших штатів, зокрема Айови, Міннесоти, Канзасу та Іллінойсу.