Відвідати Україну з офіційним візитом запросив Прем`єр-міністра Ірландії Енду Кенні Президент Віктор Янукович. Про це він сказав під час зустрічі з головою Палати представників парламенту цієї країни Шоном Барреттом у Києві.

За словами глави держави, він уже мав відповідну розмову з Прем’єром Ірландії. На його переконання, зустрічі на найвищому рівні будуть на користь розвитку двосторонніх відносин: «В України та Ірландії завжди були конструктивні відносини. І обидві сторони вважають, що їх потрібно поглиблювати».

Віктор Янукович висловив сподівання, що розвитку двосторонніх відносин сприятиме і робота міжпарламентських груп дружби. У свою чергу Шон Барретт сказав, що передасть запрошення Прем’єр-міністру, та висловив сподівання, що Кенні його прийме.

Крім того, Шон Барретт повідомив, що ірландська урядова делегація візьме участь у зустрічі друзів України, яка відбудеться 24 жовтня у Люксембурзі, передає УНІАН.

Переконання у подальшій роботі на зміцнення двосторонніх відносин з Ірландією висловив у ході аналогічної зустрічі й Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він також відзначив важливість співпраці як на високому політичному рівні, так і в економічній, гуманітарній та інших сферах.

Серед іншого, важливим фактом двостороннього співробітництва є підписання у квітні угоди щодо уникнення подвійного оподаткування з Ірландією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, Микола Азаров наголосив на важливості розвитку гуманітарного співробітництва: «І у цій сфері що більше дізнаються наші народи про історію, культуру країн, то легше нам розбудовувати й економічні відносини».

Під час зустрічі сторони обговорили питання підготовки України до Вільнюського саміту, на якому планується підписати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Микола Азаров нагадав, що 18 вересня уряд на своєму засіданні одностайно схвалив проект цієї угоди.

Він висловив вдячність уряду Ірландії за підтримку України на шляху євроінтеграції. «Ми знаємо і високо цінуємо позицію Ірландії, яка підтримує підписання Угоди з Україною у рамках «Східного партнерства», — наголосив Микола Азаров, відзначивши, що це є першим кроком достатньо довгого і складного процесу на шляху євроінтеграції країни, на якому потрібні «хороші супутники».

«Ми розраховуємо, що Ірландія буде таким нашим партнером, з яким нам буде легше готуватися до вступу в ЄС у перспективі», —  підкреслив Прем’єр-міністр.

Голова Палати представників парламенту Ірландії Шон Барретт висловив підтримку України в євроінтеграційних прагненнях та переконання щодо підписання в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства» Угоди про асоціацію, включаючи зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

«Я особисто сподіваюся, що Угоду про асоціацію та  про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписано на Вільнюському саміті у листопаді», — сказав він, додавши, що завдяки підписанню цієї угоди Україна та Ірландія тісніше розвиватимуть свої зв’язки. А Україна отримає поштовх поліпшити стандарти життя, рівень освіти, і люди зможуть підготуватися до викликів нового світу.

Шон Барретт також висловив сподівання на повноправне членство України в ЄС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»