Дедалі частіше молоді українські вчені випускають монографії в ЄС. Зокрема нещодавно у Варшаві побачила світ уже друга праця Катерини Федорової «Зовнішня політика Іспанії на початку ХХІ століття». Вона розкриває особливості зовнішньополітичного розвитку піренейської країни в контексті євроінтеграційних та глобалізаційних процесів на зорі нового тисячоліття, а також характеризує місце України в іспанській зовнішньополітичній стратегії, що є вкрай важливим для формування сучасних концептуальних засад вітчизняної євроінтеграційної політики.

Катерина Федорова працює науковим співробітником у ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», захистила дисертацію на тему «Національні інтереси Іспанії в умовах сучасної євроінтеграції».

Досконало володіючи іспанською мовою, молодий науковець послідовно, грунтовно та глибоко розвиває іспанологію в Україні, зокрема її авторству належать монографія «Національні інтереси Іспанії» та понад 50 наукових публікацій, виданих в Україні, Іспанії, Великій Британії, Польщі, Чехії, Болгарії, Казахстані та РФ.

У монографії підкреслено подібність іспанського та українського шляхів державного розвитку. Зокрема Іспанія та Україна наприкінці ХХ ст. безкровно вийшли з авторитарного режиму і стали демократичними державами. На сьогодні обидві країни мають схожі проблеми внутрішньополітичного розвитку: питання сепаратизму Каталонії, Країни Басків, Валенсії, Галісії та південно-східних областей України; питання єдиної офіційної мови; етнічної неоднорідності; економічної нерівності провінцій та областей.

Катерина Федорова зосереджує увагу на унікальності іспанського досвіду для побудови стратегії національного розвитку України, враховуючи докризове стрімке економічне піднесення Іспанії за останні 30—40 років, досвід еволюції іспанської державності, функціонування політико-економічної моделі, за якої відбувалося успішне процвітання середнього класу та малого бізнесу. Саме тому, на думку авторки, подальше генерування двосторонніх іспано-українських відносин тільки покращить економічний стан обох держав і активізує багаторівневу співпрацю України з країнами—членами Європейського Союзу та іншими міжнародними організаціями. 

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»