КОНКУРС

Сьогодні у столиці розпочався  ХІІ Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів «Кінолітопис-2013»

Відкрився він у Будинку архітектора стрічкою «Спрага світу» відомого французького фотографа дикої природи та режисера Яна Артюса-Бертрана — автора фільму «Дім», створеного 2009 року (продюсер Люк Бессон) і неоднозначно сприйнятого — його заборонили показувати в 36 країнах. Своє враження про «Дім» тепер буде і в українських глядачів, які, крім цієї кінокартини, ознайомилися в архітектурній програмі перегляду цього дня зокрема зі знаковою роботою швейцарського режисера Штефана Хаупта «Святе Сімейство — Таїнство Створення» про будівництво за проектом Антоніо Гауді собору Святого Сімейства в Барселоні. Україну в цій програмі презентувала документальним фільмом «Вежа зі Слонової Кістки» (про культового київського архітектора Владислава Городецького) Іванна Чередніченко.

«У стрічках конкурсної програми, — наголосив голова оргкомітету фестивалю, директор Інституту екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя Микола Проданчук, — можна побачити те, що нині тривожить і наше суспільство зокрема, і людство в цілому. Що найцікавіше, ці проблеми — не політичні. Вони стосуються життя людини, екології довкілля — з тими негативними явищами, які людина створює для природи і для самої себе».

Справді, головні фестивальні теми — загальнолюдські: архітектура, екологія, здоров’я, медицина, історія, архівна справа. «Кінолітопис-2013» присвячений 1025-річчю Хрещення Київської Русі, 70-річчю визволення Києва від фашистів, 100-річчю з дня народження Миколи Амосова.

До нагород фестивалю, за які змагатимуться кінодокументалісти з 20 країн світу, — «Золотий кадр», «Срібний кадр», «Золота Софійська фреска» і «Київська кінопремія», — цього року долучаться і такі: «Нестор літописець», «Видатні особистості», «Жертовне серце», «Джерела життя». Новинкою «Кінолітопису-2013» стане і міжнародна конференція «Нове життя старому кіно».