ТРАНСПОРТ

Прем’єр-міністр задоволений початком практичної реалізації проекту «Повітряний експрес»

Цей проект передбачає будівництво швидкісної залізниці Київ — Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Про конкретику його втілення йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з генеральним директором Китайської національної корпорації машинної індустрії та генеральних підрядів Сунь Баєм.

«Мені приємно відзначити, що нарешті наш проект із будівництва швидкісної залізниці вступає в стадію практичної реалізації. Думаю, що всі технічні питання, пов'язані з його реалізацією, буде досить швидко вирішено. Зараз опрацьовується з нашими китайськими партнерами питання участі українських юридичних осіб у реалізації національного проекту», — сказав Микола Азаров.

 

Голова Держінвестпроекту Владислав Каськів та посол КНР в Україні Чжан Сіюнь заклали будівництво «Повітряного експреса» ще наприкінці грудня 2011-го. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

 

При цьому він підкреслив, що Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів є важливим інвестиційним і торговельним партнером України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Водночас Микола Азаров попросив Сунь Бая передати лист Прем'єр-міністру КНР Лі Кецяну, в якому представлено широку програму співробітництва України й Китаю, що передбачає активізацію співпраці в енергетичній галузі, сільському господарстві, за проектами з розвитку інфраструктури. «Це надзвичайно велика програма співробітництва, яка гідна двох наших країн», — зазначив глава уряду.

Високо оцінивши рівень економічних проектів, Микола Азаров не забув і про інший аспект партнерства: «Нам надзвичайно важливі культурні обміни. Тому ми підтримуватимемо відкриття центрів культури — українських у Китаї й китайських в Україні». Він також запросив нове керівництво Китаю у зручний час відвідати з візитами Україну.

У свою чергу Сунь Бай подякував Прем'єр-міністру за особисту підтримку реалізації проекту «Повітряний експрес»: «Завдяки вашій підтримці проекти, які реалізує наша корпорація в Україні, — і щодо будівництва залізниці, і енергетичні проекти, і проекти в галузі культури, — активно розвиваються».

Гендиректор Китайської національної корпорації машинної індустрії та генеральних підрядів зазначив, що Експортно-імпортний банк Китаю до 15 травня надасть Україні кредит на реалізацію «Повітряного експреса».

До слова, Дирекція з будівництва й управління національного проекту «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об'єктів Київщини обрала цю китайську корпорацію для розробки проектно-кошторисної документації та будівельних робіт залізничного пасажирського сполучення Київ — Міжнародний аеропорт «Бориспіль», так званого «Повітряного експреса», вартість якого становить майже 400 мільйонів доларів.

Китайську делегацію на чолі з гендиректором Китайської національної імпортно-експортної корпорації механічного обладнання Сунь Баєм прийняв і перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Сторони відзначили високий рівень та практичне спрямування українсько-китайських відносин, які розвиваються у дусі стратегічного партнерства та взаєморозуміння між  політичним керівництвом двох країн. Обговорювалася підготовка до цьогорічного засідання Комісії із співробітництва між урядом України та урядом Китайської Народної Республіки, а також двосторонні інвестиційні проекти, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єр-міністра.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»