Ветерани та військовослужбовці, які отримали важкі поранення, вперше змагатимуться на престижних іграх United States Air Force Trials 2024, що пройдуть у Лас-Вегасі з 4 по 16 березня. Україну представлятимуть 30 спортсменів, які ще у грудні пройшли відбір на Всеукраїнських змаганнях з адаптивних видів спорту. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

Основна ціль змагань – залучити ветеранів та військових до занять спортом, популяризувати реабілітацію через спортивні заходи серед ветеранів.

“Випробування війною, пораненнями, та важкий шлях реабілітації вимагають надзвичайної сили духу та волі. “Ветеранський спорт – мова незламності!” – це не просто слова, це наша реальність. Через спорт ми показуємо, що незважаючи на усі перешкоди, ми здатні досягати результатів. Ми демонструємо світу нашу незламність та лідерство. По собі можу сказати, що поранення – це ще не кінець життя, як здається на початку. Це – ще одне випробування, яке можна і треба подолати”, – наголосив виконуючий обов'язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун, проводжаючи національну збірну на змагання до США.

Крім того, Олександр Порхун зауважив, що участь українських ветеранів у міжнародних змаганнях, таких як United States Air Force Trials є важливою не лише як спортивна подія, а й як потужна ветеранська дипломатія та показник національної стійкості.

“Низький вам уклін за те, що ви вже зробили, за те, що продовжуєте робити. Ваша боротьба продовжується. І сьогодні у вас нова місія: окрім того, що кожен із вас своїм прикладом буде нагадувати світу про нашу незламність та нашу силу, після повернення додому власним прикладом ви будете повертати до нормального життя своїх побратимів. А це найбільш шляхетна місія – допомагати тим, хто поруч”, – звернувся до учасників команди виконуючий обов'язки Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний.

Національна збірна змагатиметься у дев'яти адаптивних видах спорту: стрільба з лука, легка атлетика, велосипедний спорт, паверліфтинг, веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, баскетбол на кріслах колісних та регбі на кріслах колісних.

“Реінтеграція ветеранів та військовослужбовців після поранень через фізичну активність має вирішальне значення, адже вона не лише сприяє відновленню фізичної сили, але і є потужним інструментом психологічної реабілітації. Заняття спортом і фізичні вправи допомагають подолати посттравматичний стресовий розлад, покращують настрій та сприяють соціалізації. Український ветеранський фонд визнає цю потребу й активно підтримує відповідні ініціативи”, – додала виконуюча обов'язки Виконавчого директора Українського ветеранського фонду (УВФ) Руслана Величко-Трифонюк.

Так, УВФ через конкурсні програми профінансував уже 8 проектів, спрямованих на залучення ветеранів до фізичної активності. У поточному році планується проведення 5 конкурсів, два з яких будуть спрямовані на підтримку громадських об'єднань.

Капітан команди Юрій Гапончук розповів, що спорт завжди був частиною його життя, навіть після того, як отримав мінно-вибухову травму та втратив стопу. “Відновлення після травми було складним, але завдяки тренуванням у тренажерному залі та волейболу сидячи, я зрозумів, що моя життєва активність не має бути обмежена. Ці види спорту дали мені нову мету та впевненість у тому, що я можу продовжувати жити повноцінно, попри фізичні обмеження”, – зазначив він.

Для учасників змагань це не лише фізична активність, а й демонстрація досягнень і боротьба, а також можливість подякувати партнерам у постійній підтримці.

Тимур Леон, учасник збірної, підкреслив: “Ці міжнародні змагання – можливість показати, яка українська нація незламна. Коли я вирішив приєднатися до Збройних Сил України, моє життя змінилося назавжди. Вибір 3-ї окремої штурмової бригади став не просто військовим обов'язком, а місцем, де мої навички та знання знайшли своє застосування. Командування відділенням стало моєю новою реальністю, де кожен день – це випробування та можливість стати сильнішим”.

За словами головної тренерки Національної збірної України Олени Яновської, кожен учасник команди є втіленням честі та поваги, а мужність, незламний дух, жага до перемоги є джерелом натхнення для нас усіх. “Кожного дня ви демонструєте, що не існує меж для досягнення цілей, коли є віра в себе та сила духу”, – додала вона.

Змагання в Україні організовано Мінветеранів спільно Українським ветеранським фондом, громадською організацією “Повернись живим!”, благодійною організацією “Стратком Україна” та громадською організацією “Ігри Інвіктус Україна”.