Днями Верховна Рада ухвалила пакет антикорупційних законів у рамках лібералізації візового режиму з країнами Європейського Союзу. Говорячи в ході брифінгу про документи, які відкриють Україні шлях до безвізового режиму, а українцям дадуть змогу вільно пересуватися територією Європи, міністр юстиції Павло Петренко виокремив один — з реєстраційним номером 4556 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України».

Розповів він і про додаткові положення, прописані у документі, якими й посилюється відповідальність за корупційні дії у державному й у приватному секторі, навіть до позбавлення волі. Запроваджено й зовнішній контроль та перевірку достовірності даних у деклараціях про доходи, майно і витрати державних службовців і членів їхніх родин (введення в дію цього положення від української сторони вже кілька років вимагали організації ГРЕКО та Європейська комісія). Відтепер усі декларації «високого рівня» спеціальні органи перевірятимуть на відповідність реальним витратам та майновому стану. За недостовірні дані особа сплачуватиме щонайменше 8 тисяч гривень штрафу.

«Правоохоронні органи перевірятимуть приховане держслужбовцями майно і в разі виявлення ознак злочину в діях притягатимуть правопорушника до кримінальної відповідальності», — зазначив Павло Петренко.

Нормами закону запроваджено відповідальність за корупцію у приватному секторі. За хабар чи залучення до «брудного процесу» іноземних громадян вітчизняне законодавство позбавлятиме волі.

Є й не притаманні досі для України поняття «обіцянки» і «пропозиції» хабара — таку норму закріплено в одній із директив Європейської комісії. Тепер ці терміни стосуються у процесі розслідування справ приховування моменту передачі хабара, використання посередників тощо.

Передбачив Мін’юст і механізми конфіскації коштів, здобутих державними службовцями злочинним шляхом. У рамках розслідування кримінальних справ вже можна залучати до процесу компанії, які брали участь у розкраданні бюджетних коштів чи корупційних схемах, тобто були співучасниками процесу, одначе за фактом не мали жодного стосунку до високопосадовця-правопорушника. Таке майно конфісковуватимуть, а всі доходи повертатимуть до бюджету.

Окрім цього, згідно з європейськими нормами, українці зможуть інформувати органи влади про факти корупції анонімно. Потрібно лише вказати особу чиновника, означити конкретні дії, які він вчинив на користь приватної структури та на шкоду держави.

Не обійшов урядовець увагою і тему Криму: «Збитки, окрім фактичного обмеження права користування нашими підприємствами, які розташовані на окупованій території,  становлять понад трильйон гривень. Фактично Росія незаконно видобуває і викрадає той газ, який належить Україні. Так само йдеться про морські порти й інфраструктуру, яка там залишилась. Можна кваліфікувати як втрачену вигоду від неможливості користування цими об`єктами».