Непоодинокі нещасні випадки на уроках фізкультури в українських школах, пов’язані з поганим станом здоров’я дітей, змусили нарешті звернути увагу на рівень медичної допомоги у навчальних закладах. Для забезпечення належного медичного огляду школярів на Дніпропетровщині з обласного бюджету виділено 8 мільйонів гривень. За ці кошти шкільні медичні кабінети оснащують за новим стандартом. З майже 1020 загальноосвітніх середніх навчальних закладів таке обладнання отримають 874 школи. В рамках проекту кожному навчальному закладу виділено близько 9 тисяч гривень.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Наталя Шмалько вважає, що медкабінети мають бути таким самим невід’ємним атрибутом кожної школи, як їдальня чи спортивний майданчик. «Завдання школи — виховати не тільки всебічно розвинених дітей, а й зберегти їхнє здоров’я, — підкреслила вона. — Слідкувати за самопочуттям кожного з учнів, використовуючи комплексний підхід — від профілактики захворювань до контролю за раціональним харчуванням, — має шкільна медсестра. Також у разі виникнення критичної ситуації невідкладну допомогу буде надано швидко та професійно».

«Проблема створення в школах Дніпропетровщини сучасних медкабінетів існувала давно, проте не всі школи мали змогу самостійно обладнати кабінети. Тепер батьки можуть бути спокійні за здоров’я дитини у школі», — упевнений директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Демчик. У таких медичних кабінетах також можуть пройти медогляд школярі, які не встигли це зробити влітку. За словами Наталії Шмалько, профілактичний огляд пройшли понад 93% учнів області.

За державними санітарними правилами і нормами, медичні кабінети повинні мати ширму, кушетку, два медичних столики зі скляною кришкою, набір інструментарію для щеплення, засоби для надання невідкладної допомоги, холодильник (або сумку-холодильник) для вакцин і медикаментів, умивальник, носилки, тонометр, два фонендоскопи, резиновий джгут та медичний письмовий стіл.