НА-ГОРА. У містечку Родинське Донецької області у підземеллі державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» ввели в експлуатацію третю західну лаву, яку закономірно називають унікальною для шахт Донбасу і всієї України. Адже потужність пласта, який тут відпрацьовують, становить понад три метри (середня потужність тутешніх пластів, де працюють гірники, - 0,8–2,5 метра). Солідними є і запаси вугілля – 840 тисяч тонн палива, а прогнозований добовий видобуток – чотири тисячі тонн.

«Краснолиманська» — один із лідерів вітчизняного вуглевидобутку, а ще залишається єдиним державним вугільним підприємством, яке не отримує дотацій на собівартість продукції. «Колектив шахти у цьому році найпершим серед державних підприємств підняв на-гора перший мільйон тонн вугілля, – зазначив присутній на відповідних урочистостях перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович. — А нова високопродуктивна лава, сподіваюся, стане флагманом вугільної галузі і покладе початок тим трудовим рекордам, які ми побачимо на підприємстві у майбутньому».

Шахта в Родинському відносно молода: її ввели в експлуатацію у 1958 році з проектною потужністю 1,2 мільйона тонн палива в рік (у 2012-му «краснолиманці» підняли на поверхню вдвічі більше). Запаси вугілля становлять понад 50 мільйонів тонн, а ще неподалік – у районі найперспективнішого в Україні родовища чорного золота (промислові запаси 230 мільйонів тонн) триває будівництво фактично нової шахти «Краснолиманська-Глибока», де щороку планують піднімати на-гора до трьох мільйонів тонн палива.