Учора на брифінгу в Будинку уряду віце-прем’єр — міністр культури В’ячеслав Кириленко анонсував презентацію стратегії реформування культури, розроблену профільним міністерством.

— Підготовлений документ представимо 6 квітня, — повідомив посадовець.

Він наголосив, що обов’язково розглядатимуть й інші напрацювання, зокрема й громадських організацій. «Суспільству потрібно запропонувати одну консолідовану стратегію реформ», — упевнений віце-прем’єр-міністр.

Серед нагальних завдань — реформа пам’ятко-охоронного законодавства. Уже підготовлено нову редакцію закону про охорону культурної спадщини. Наголос на децентралізації, дерегуляції з одного боку, а з іншого — більш жорстких підходах до охорони пам’яток ЮНЕСКО. Тривають пошуки стимулювання вітчизняного кіновиробництва. В уряді розглядають питання про кінозбір. Не всіх він влаштовує. Тому процес непростий.

Міністерство також переглянуло стратегію фінансування культурно-мистецьких заходів. Пріоритет надають заходам, які проводять для АТО і безпосередньо в зоні АТО. Виносять на розгляд Кабміну ще один важливий  законопроект — про запровадження контрактної системи в закладах культури.

Щоб забезпечити керованість міністерством, зазначив В’ячеслав Кириленко, довелося провести кадрове оновлення апарату. Триває ця робота і в закладах культури. Відповідальність міністр узяв на себе. І навів приклад. Багато років на всіх рівнях говорять про негаразди в Національному заповіднику «Софія Київська». Перевірка виявила завдану шкоду на мільйон гривень. Матеріали передано до правоохоронних органів. Директора звільнили. Призначили виконуючого обов’язки.

 — Заповідник, — наголосив міністр, — не акціонерне товариство, а державний об’єкт, за який відповідає міністерство. Мене критикують за кадрові рішення, але мій обов’язок — навести порядок. Усе, що належить державі, має бути збережене. І так не лише в Софії Київській. Змінено керівництво і в інших музеях.

Відповідаючи на запитання про долю монумента на честь возз’єднання України з Росією — так званої арки Дружби народів у Києві, В’ячеслав Кириленко сказав, що це питання має вирішувати столична влада після затвердження генерального плану міста.

Не обминув посадовець увагою й долю археологічних розкопок на столичному Подолі, де знайдено пам’ятки ХІ—ХІІ століття. Їх буде збережено, музеєфіковано, забезпечать до них доступ відвідувачів.

Віце-прем’єр — міністр культури запевнив, що уряд не скасовуватиме 9 травня як День Перемоги. Водночас, за його словами, всі урочистості, пам’ятні, меморіальні заходи в Україні цього року проходитимуть і 8 Травня, як в усій Європі. Буде запрошено велику кількість іноземних гостей до Києва, заходи пройдуть і в інших містах країни.