Міністерство інфраструктури працює над спрощенням системи підготовки та дипломування моряків. Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Козак. Він нагадав, що в Україні понад 200 тисяч моряків, з яких майже 75 тисяч працюють під прапорами іноземних держав. «Нині ми посідаємо четверте місце в світі за цим показником. Однак у нашій державі досі існує доволі жорстка система їхньої підготовки та дипломування: кожні п’ять років вони повинні підтверджувати свою кваліфікацію. Ми працюємо над зміною цієї системи за європейським зразком, відповідно до якого моряки отримуватимуть безстрокові сертифікати для роботи», — розповів Володимир Козак.

Як повідомляє прес-служба Мінінфраструктури, нині триває робота над скасуванням вимоги щодо обов’язкового проходження курсів підвищення кваліфікації для осіб командного складу морських суден, яким слід подовжити свої робочі дипломи, а також над скасуванням вимоги щодо періодичного підтвердження свідоцтв осіб суднової команди. Тобто рядовий склад екіпажів морських суден зможе користуватися отриманими робочими документами безстроково. Тож досвідчені моряки отримуватимуть раз на 5 років нове підтвердження без проходження курсів підвищення кваліфікації. Для рядових такого підтвердження не буде взагалі, вони отримуватимуть безстрокові сертифікати.

Крім того, міністр повідомив, що в рамках удосконалення контролю за безпекою судноплавства розглядається питання перерозподілу зони відповідальності між Укрморрічінспекцією та місцевими органами влади.

«Ми плануємо віддати місцевим органам влади ті повноваження, які їм потрібні для посилення контролю, зокрема з нагляду за малими суднами, оформлення дозволів і сертифікатів. При цьому центральний апарат виконавчої влади займатиметься нормативно-правовими питаннями й вирішуватиме глобальні завдання, необхідні для організації роботи моряків та дотримання безпеки прибережних вод», — зазначив Володимир Козак.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»