ЗАЙНЯТІСТЬ. Завдяки детінізації трудових відносин протягом 2012 року та січня-лютого 2013-го в Миколаївській області легалізовано заробітної плати на суму 2,5 мільйона гривень. Забезпечення легальної зайнятості населення та недопущення використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення трудових відносин увійшли до заходів обласної, районних і міських програм зайнятості населення.

Для забезпечення виконання заходів програм зайнятості населення створені та діють районні й міські робочі групи з легалізації зайнятості. У їх складі працюють фахівці управлінь праці та соціального захисту населення, податкової служби, центрів зайнятості, територіальної інспекції з питань праці, галузевих управлінь (відділів), територіальних органів Пенсійного фонду та інших зацікавлених структур. Робочі групи обстежували суб’єкти господарської діяльності з питань дотримання норм чинного законодавства щодо використання праці найманих працівників, оформлення підприємницької діяльності, сплати податків та обов’язкових платежів.

Протягом 2012 року та січня-лютого 2013-го робочі групи з легалізації зайнятості провели 14,4 тисячі обстежень суб’єктів господарювання щодо наявності документів, які підтверджують оформлення трудових відносин із працівниками. В результаті проведеної роботи виявлено та усунено майже п’ять тисяч порушень у трудовій сфері. Проведено відповідну роботу щодо усунення виявлених порушень шляхом укладання трудових договорів чи реєстрації підприємницької діяльності. На 195 суб’єктів господарювання, які за результатами обстеження не усунули виявлені порушення чинного законодавства, направлено матеріали до органів прокуратури.