АКТУАЛЬНО

В рамках Національного проекту успішно працюють 10 перинатальних центрів

Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» вже три роки реалізується в Україні. Фінансується він з трьох джерел: державного бюджету (цього року виділено 341 мільйон гривень, місцевих бюджетів (ця частка фінансування становить 20–30% від загальних видатків у кожному регіоні) та через залучення коштів приватного сектору.

— Цього року до проекту включені Івано-Франківська, Чернівецька, Черкаська, Луганська, Запорізька, Київська та Херсонська області. А до кінця наступного року в кожній області буде створено по одному перинатальному центру, — повідомила начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Альона Терещенко.

За її словами, новим для системи перинатальних центрів є створення замкненого циклу надання допомоги. Тобто в одному закладі допомогу надаватимуть жінкам з високим і середнім ризиком для вагітності, майбутнім матерям та новонародженим дітям.

— Жінка, яка потрапляє з певною проблемою, що загрожує її життю або життю дитини, має змогу отримати всю медичну допомогу, — підкреслила Альона Терещенко.

Торік впровадження проекту проходило під гаслом «Підготовка медичних кадрів». Зокрема, Україна підписала меморандум з Федеративною Республікою Німеччина щодо стажування наших медичних фахівців, і вже 24 лікарі пройшли стажування у кращих німецьких клініках. Крім того, проходять тренінги, на яких провідні німецькі фахівці з акушерства, неонатології та інших спеціальностей навчають українських лікарів. Завдяки допомозі міжнародних партнерів відбувається безперервна підготовка на кафедрах післядипломної освіти та підготовка кадрів на робочому місці.

У цьому році пріоритетним напрямком стала якість медичної допомоги. Було розроблено стандарти та клінічні протоколи з надання медичної допомоги матері та дитині, стандартизовано підходи до підготовки медичних кадрів та розроблено систему транспортування жінок і новонароджених із закладу нижчого рівня до вищого при ускладненнях.