103  липових дипломи державного зразка отримали псевдо-випускники Рівненської філії Європейського університету. Принаймні, поки що правоохоронці кажуть про таку кількість людей, імена яких достеменно відомі слідству.

Зокрема, виявлено корупційну схему незаконного зарахування абітурієнтів, які не проходили повних курсів навчання й навіть не сплачували кошти за нього на офіційні рахунки університету, але отримували дипломи державного зразка.

Директор Рівненської філії університету Микола Лустюк (щоправда, вже колишній) шість років поспіль (з 2005 по 2010-ий) одночасно займав посаду голови приймальної комісії. Діяв у змові із завідуючою заочним відділенням Наталією Лустюк.

Розцінки на дипломи були різними для різних людей і залежали від кількості навчальних років: чим більше, тим, зрозуміло, дорожче.

Рівненські правоохоронці вже поінформували Міносвіти та науки: у відомстві, відповідно до рішення слідчого, мають скасувати ці дипломи. Знаючи принципову позицію міністра в цих питаннях, не сумніваюся: реакція буде належною. Але я про інше: скільки разів на «липовій» освіті публічно ловили високопосадовців, починаючи (пригадуєте?) від Романа Зварича? І чим усе закінчувалося? А нічим.

Тому якщо вже говорити про вищу школу, не завадило б копнути глибше: перевірити на легітимність ще й учені ступені та звання. Бо як не крути, а риба гниє з голови. І йдеться не лише про 100 тисяч гривень, що «пішли» повз офіційні рахунки університету в Рівному, – як мовиться, за державу образливо!