АКЦЕНТ

Київ сподівається на міжнародну підтримку в знятті з експлуатації ЧАЕС

У рамках візиту до Австрії міністр закордонних справ Леонід Кожара зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Юкією Амано. Зустріч відбулася в штаб-квартирі МАГАТЕ і стала продовженням діалогу на найвищому рівні, започаткованого на Київському саміті 2011 року з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії.

У 27-і роковини Чорнобильської трагедії гендиректор МАГАТЕ запевнив українську сторону про готовність агентства й надалі активно долучатися до реалізації національних та міжнародних проектів щодо надання допомоги в знятті з експлуатації ЧАЕС. Це стосується й безпечного поводження з радіоактивними відходами на майданчику станції та повернення територій, які перебувають під впливом аварії на Чорнобильській АЕС, до нормальних радіологічних умов. Також Юкія Амано позитивно оцінив діяльність уряду України щодо початку будівництва нового безпечного конфайнменту на ЧАЕС.

А міністр закордонних справ поінформував гостя про сучасні пріоритети України в ядерній енергетиці, зокрема вдосконалення безпеки вітчизняних АЕС та дослідницьких реакторів, розвиток регуляторної інфраструктури у галузях ядерної захищеності та ядерної безпеки. Розповів він і про поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними джерелами, роботу з подолання негативних наслідків Чорнобильської катастрофи.

Леонід Кожара також наголосив, що ядерна енергетика залишається наразі важливою та життєздатною альтернативою для України як стабільне та чисте джерело енергії.

«Україна дотримується найвищих міжнародних стандартів у галузі ядерної безпеки. І ми успішно пройшли, разом з країнами ЄС, «стрес-тести» на наших атомних станціях. Україна повністю виконала свої зобов’язання щодо вивезення зі своєї території високозбагачених ядерних матеріалів, зробивши черговий практичний внесок у забезпечення глобальної ядерної безпеки», — передає його слова прес-служба МЗС.

Окрім цього, сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва, проблематику дотримання Україною гарантій Агентства та реалізацію проектів технічного співробітництва МАГАТЕ на чорнобильському напрямку. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»