ДРУКАРСТВО. Брати-художники  Олександр та Сергій Харуки ініціювали запровадження нагород імені видатних українських художників для найкращих робіт магістрів кафедри графіки  Видавничо-поліграфічного інституту Національного технічного університету України   «Київський політехнічний інститут».

Над ескізами нагород у трьох номінаціях брати працювали рік і  вручили їх Зорині Гетьман,  Люсьєні Левко та Наталі Вараві. З наступного року  поважне журі присуджуватиме відзнаки  прискіпливіше  і не у всіх номінаціях.

Вручати  номінацію імені себе запросили   85-річного    відомого українського мистецтвознавця професора  Бориса  Валуєнка, який оформив понад сто видань. Він знає не лише випускників  трьох поколінь від дідуся до онука, яким читав лекції, а й представників континентів, які приїжджають тепер в Україну влаштовувати виставки графіки.

Метр українського книговидання Борис Валуєнко має надійних послідовників своєї справи. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Борис Валуєнко працював на кафедрі графіки 25 років. Він просто знахідка для такого вишу, як наш, що готує  фахівців для поліграфічної галузі  технічних та образотворчих напрямів. На шести наших кафедрах студенти оволодівають 11 спеціальностями», — сказав «УК» директор Видавничо-поліграфічного інституту Петро Киричок.

Дві інші номінації переможцям вручали рідні лауреата Шевченківської премії Геннадія Кузнєцова та  художника Олексія Штанка, які, на жаль, не дожили до наших днів.  Науково-популярна книга «Життя землі», оформлена  Г.Кузнєцовим,  у 1983 році на республіканському конкурсі посіла перше  місце, хоч тоді перші місця традиційно відводили лише політичній книзі. А художник Штамко запам’ятався колегам  енциклопедичними  історичними  знаннями (оформив книжку «Конституція Пилипа Орлика» та був  автором високохудожніх вітчизняних марок на історичні теми).