Чи варто намагатися полагодити ноутбук самостійно? Звісно, значно надійніше звернутися до сервісного центру відповідного профілю. Однак фаховий ремонт – справа недешева. І у випадках, коли ваш ноутбук чи нетбук уже встигли морально застаріти і, як наслідок, знецінитися, часом викладати значні гроші за авторизований ремонт може здатися недоцільним. Тож маючи хоча б мінімальні навики роботи з технікою, можна спробувати полагодити розумну техніку самотужки.

Тим більше, що придбати відповідні комплектуючі і навіть отримати фахову консультацію сьогодні не проблема. Скажімо, сервісний центр Смарт Сервіс http://zeto.com.ua/ не лише надає послуги з ремонту ноутбуків, а й продає відповідні комплектуючі. Зокрема, тут великий вибір матриць – найбільш вразливої частини ноутбука, яка часто виходить з ладу. Достатньо одного невеликого удару – і екран перестає працювати. Тоді без заміни матриці не обійтися.

Обирати матрицю для ноутбука варто строго тієї ж моделі, що і ваш ноутбук. Тоді усі характеристики й технічні параметри стовідсотково співпадуть. Власне заміна матриці, тобто екрану ноутбука – досить проста процедура. Однак слід пам’ятати, що в руках початківця в процесі установки матриця може бути пошкоджена. Окрім виходу з ладу цієї деталі, можна навіть спалити материнську плату ноутбука. Тож слід подумати, чи варто іти на такий ризик, чи краще довірити заміну екрану фахівцю.

Однак щоб бути переконаним у якості нової матриці, можна придбати оригінальний товар, який, відповідно, має оригінальну прошивку компанії-виробника. А потім цю матрицю вам легко встановлять у будь-якому сервісному центрі. При цьому при покупці матриці проконсультуйтесь, щоб обрана модель була сумісною з вашим ноутбуком чи нетбуком. Інакше при установці можуть пошкодитися деякі елементи ноутбука.

Але якщо ви наважилися здійснити ремонтні роботи ноубка самостійно, зверніть увагу на такі важливі моменти.

1. Не починайте жодних дій, поки не вимкнете ноутбук з мережі і не виймете з нього акумулятор.

2. Під час роботи обов’язково користуйтесь спеціальним антистатичним браслетом.

3. Є деталі, які можна замінити без повного розбирання приладу. Це, зокрема, жорсткий диск, оперативну пам'ять чи клавіатуру. У решті випадків для ремонту знадобляться спеціальні навики розбирання ноутбука.

4. Щоб почистити прилад від пилу, доведеться повністю розібрати ноутбук. Якщо не наважуєтеся це зробити, можна спробувати хоча б використати пилосос і продути ним ноутбук через вентиляційний отвір. Повністю від пилу це не очистить, але тимчасово може допомогти.

5. Замінювати мікросхеми, які знаходяться на платі нотубука, можна тільки за допомогою паяльного фена чи сучасної паяльної станції.

Микола ФЕДЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»