Законопроекти, що дадуть змогу здійснювати державні закупівлі через міжнародні організації системи ООН, парламент розгляне вже цього тижня. Про це на брифінгу у вівторок повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. «Після ухвали Верховною Радою внесених законопроектів планується у квітні провести перші закупівлі за новими принципами, а з травня переходити на нову систему фінансування лікарень», — сказав він. Крім того, планується, що днями уряд затвердить зміни до постанови №376, що спростить процедуру реєстрації лікарських засобів, призначених для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, онкологічних та рідкісних захворювань, які зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС. Також передбачається скасувати перереєстрацію лікарських засобів кожні п’ять років.

З травня МОЗ планує запустити нову систему звітності лікарських закладів. За словами голови відомства, це дасть змогу побачити, яку кількість послуг вони надають: «Загалом ми починаємо заново збирати статистику за правильними методами, щоб у нас з’явився хороший базис для розрахунку послуг, котрі держава оплачуватиме. Це дуже важливо. Ми працюємо з великою групою експертів, які зроблять фінансовий розрахунок за протоколами лікування». За словами Квіташвілі, МОЗ планує «розвантажувати не лише регуляцію з ліцензування, реєстрації медикаментів, а й імпорту медичного обладнання».

Міністр також повідомив, що Стратегію розвитку і реформування української медицини, яку в Мінздоров’я обговорили з фахівцями і громадськістю, надіслано на розгляд ВООЗ, щоб отримати рекомендації міжнародних експертів. Окрім самої стратегії, міністерство розробило план дій, котрий голова МОЗ презентуватиме на Національній раді реформ. У ньому йдеться про зміни, які триватимуть упродовж цього року: «Ми готуватимемо систему охорони здоров’я до переходу від оплати ліжкомісця до оплати послуг і 2016 року хочемо всі видатки на охорону здоров’я закласти в бюджет за цим принципом, щоб усі знали, в якому обсязі послуги оплачує держава, як і для кого».

Очільник міністерства спростував інформацію щодо блокування МОЗ процесу реєстрації та перереєстрації ліків. «Не знаю, чому і з якою метою підняли паніку про блокування міністерством реєстрації ліків. Ця система налагоджена й працює. Ми намагаємося максимально прискорити такі процедури».

Водночас, за словами Олександра Квіташвілі, йому повідомляють, що деякі компанії, які підписали контракти в кінці торішнього грудня щодо ввезення ліків, готують листи про те, що не можуть завезти їх через зміну курсу гривні. «Зазначу, що за вказівкою Прем’єр-міністра казна перерахувала гроші всім компаніям, які виграли тендер. Тож якщо якісь із них скажуть, що не можуть завезти препарати через зміну курсу, я можу гарантувати, що вони підуть прямо до прокуратури. Не можна навіть розглядати такі листи. Не можна так займатися бізнесом. Це називається фінансовими махінаціями», — наголосив Олександр Квіташвілі. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»