НА СПОМИН. Рівненські ковалі викували троянди для меморіалу, що увічнить пам’ять жертв теракту в Осло. Уся композиція буде складатися із 77 металевих троянд — стільки невинних людей загинуло в 2011 році внаслідок злочину Брейвіка, що сколихнув увесь світ.

Із пропозицією долучитися до створення меморіалу до рівненських майстрів звернувся Хууб Сенсен — відомий у світі коваль із Голландії, який не перший рік співпрацює з Рівненським центром професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. За задумом авторів проекту — норвезьких ковалів, троянди виготовлять майстри металу з різних країн.

Металеві квіти до Норвегії вже надіслали Голландія, Німеччина, Бельгія. Наприкінці ж минулого року 32 троянди, виготовлені майстрами з Києва, Донецька та Запоріжжя, передала до Осло Гільдія ковалів Донбасу.

У Рівному ж до акції долучилися організатори першого фестивалю ковальського мистецтва «Металеве серце України». Ковалі під керівництвом майстра Сергія Торулі виготовили 11 троянд, ще 3 передала зі своєї приватної колекції директор рівненської металобази, вона ж хрещена мама фестивалю  Ніна Крока. Троянди вже запаковані й вирушають до Осло, де автори меморіалу відповідно до задуму пофарбують кожну квітку і змонтують їх у композицію.

Майстри вже запакували троянди — звісно ж, з українською енергетикою. Фото надане автором

Такі акції додають авторитету робітничій, але водночас надзвичайно творчій професії й «перековують» її суспільне сприйняття.