Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Листопадовий Чин або Листопадовий Зрив – українське повстання, яке вибухнуло у Львові в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року, аби встановити Західноукраїнську Народну Республіку. ЗУНР і УНР, як відомо, 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві проголосили Акт Злуки в одну самостійну соборну Українську державу. Ця подія – історично-визначальна. Як і, зрештою, сам Листопадовий Чин.

У Галичині українці ще з початку 1920-х років відзначали щороку 1 листопада як День Листопадового Чину. До сторіччя цієї значимої події у Львові підготували цілий комплекс заходів і проектів. Їх, як зазначили в міській раді, поділили на чотири своєрідні блоки: освітні, пам’ятні місця, заходи та події, промоція та візуалізація. Складаючи програму святкувань, місцева влада дослухалася до пропозицій, ідей різних вікових категорій та різних цільових аудиторій. Але наголос ставила на підвищенні рівня обізнаності громадськості з важливим історичним періодом в історії державотворення Західноукраїнської Народної Республіки 1918-1919 років.

У циклі заходів до століття творення української державності вже відбулося медійно-драматичне дійство «Момент і Чин, або Великі Роковини». Акцію ввечері 18 жовтня організували на площі перед головним корпусом університету імені Івана Франка, що тоді був будівлею Галицького сейму. У той час тут підняли український прапор. Автором ж ювілейного проекту став Юрій Андрухович. Творча група відтворила через аудіо-візуальні та театралізовані постановки із сучасною музикою події Листопадового Зриву. До славної дати львівські бібліотеки запрошують на лекції відомих істориків, які займаються дослідженнями теми Листопадового Чину, ЗУНРу. Власне, Західноукраїнській Народній Республіці 5 листопада в кожній школі міста Лева присвятять урок.

Серед численних заходів, акцій, проектів варто ще звернути увагу, зокрема, на урочисту сесію міської ради. Її скличуть 1 листопада й уперше вручать нагороди авторам кращих проектів у висвітленні історії подій Листопадового Чину й періоду ЗУНРу. Для істориків і дослідників цієї теми подбали про 10 премій по 25 тисяч гривень кожна. Прикметно, що до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки розробили гру під назвою «Галичина 18-19». В ній, як розповіли у міськраді, є дуже багато історичних персонажів, а також історичних подій. Гру «Галичина 18-19» за кошти міського бюджету закуплять для дитячих бібліотек, а в школах проводитимуть за нею уроки.

Тим часом міська рада організувала й відкритий публічний архітектурний конкурс з нагоди 100-річчя ЗУНРу. В цьому творчому змаганні лаври здобув скульптор Володимир Цісарик, який запропонував облаштувати на вул. Городоцькій, 40 громадський простір разом з пам’ятником. Скульптурну композицію вже встановили.

Знаком відновлення нашої історичної пам’яті стане й монумент героям ЗУНРу та Української Галицької армії, який відкриють 1 листопада в обласному центрі на розі вулиць Огієнка та Листопадового Чину. Ця скульптурна композиція буде заввишки понад 8 метрів. Автор проекту пам’ятника – академік народний художник України Любомир Медвідь.

Узагалі ж до відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки на Львівщині розробили відповідну програму заходів. В її рамкам споруджують та відновлюють пам’ятники на місці поховань Українських Січових Стрільців, воїнів Української Галицької армії та інших борців за незалежність України, облаштовують місця, пов’язані із сучасними героями, видатними діячами, історією, культурою та релігією. Крім того, як поінформували в прес-службі ОДА, в області відкриють 30 інформаційних таблиць у населених пунктах, де було проголошено українську владу у листопаді 1918 року.

2 листопада на цвинтарі в селі Керниця Городоцького району перепоховають двох вояків Української Галицької армії. Тим часом день перед тим в обласному центрі від університету ім. Івана Франка до Янівського кладовища рушить масштабна Студентська хода. На цьому кладовищі відбудеться покладання квітів та віче на Меморіалі Українських Січових Стрільців. Ушанують пам’ять загиблих і на братській могилі усусів на цвинтарі Старого Знесіння. Живі квіти на знак щирої вдячності та шани ляжуть і до могил визначних політичних і військових діячів того часу.

1 листопада також уже із самого ранку у Львові розпочнуть відтворювати події сторічної давнини. Зокрема, історичною реконструкцією займуться учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять». Під час дійства вони роздаватимуть Відозву Української Національної Ради до мешканців Галичини про проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, як це чинили 1918 року. Інформаційні листівки розповсюджуватимуть патрулі, які вирушать на деякі центральні вулиці. Безперечно, під час реконструкції львів’яни та гості міста побачать вантажівку й бронеавтомобіль часів Листопадового Чину, а також зможуть поспілкуватися з учасниками військово-історичних відтворень, попити чаю та сфотографуватися на згадку.

Цього дня у Львівському національному академічному театрі імені опери та балету імені Соломії Крушельницької представлять мистецький проект «Історія сили. Музичний літопис ЗУНР». Відомі українські виконавці запропонують на цій імпрезі пісні Українських Січових Стрільців та сучасні українські.

«А ми тую червону калину піднімемо», – співали сто років тому борці за незалежність України. А ми ж нині їхню славу повинні та й возвеличувати.