Кабінет Міністрів затвердив проект реформи Міністерства внутрішніх справ, яку планують провести в два етапи до 2018 року. Зокрема уряд затвердив проект закону України, який врегульовує питання щодо можливості ліквідації низки підрозділів МВС: ГУБОЗ, транспортної та ветеринарної міліції. Крім того, було ухвалено ще два проекти урядових розпоряджень. Один із них передбачає введення ідентифікаційного нагрудного значка працівників міністерства, другий — позбавлення підрозділів ДАІ функцій надання адміністративних послуг.

Презентуючи новації під час розширеної колегії МВС, голова цього відомства Арсен Аваков розповів, що перший етап реформування заплановано провести до 2015 року. Зокрема планується провести функціональне й організаційне перетворення апарату МВС, ліквідувати структурні підрозділи, що мають схожі функції, а також прийняти законодавчу базу щодо зменшення штатної чисельності органів внутрішніх справ.

На другому етапі, протягом 2015—2016 років, потрібно ухвалити нову законодавчу базу, яка регламентує діяльність міністерства, провести функціональні та інституційні перетворення МВС.

Реформу буде проведено за рахунок коштів державного бюджету, а також завдяки технічній і матеріальній допомозі зарубіжних партнерів. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, до складу МВС входитиме 5 підрозділів: Національна поліція, Національна гвардія, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба та Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Управління транспортної міліції по боротьбі з організованою злочинністю, Ветеринарна міліція та Управління міліції у справах неповнолітніх будуть ліквідовані, а Державна автомобільна інспекція та патрульно-постова служба в населених пунктах будуть об’єднані в патрульну службу. При цьому один із затверджених проектів розпорядження Кабінету Міністрів України спрямований на позбавлення підрозділів ДАІ функцій з надання адміністративних послуг та запровадження автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Цим актом передбачено проведення експерименту на базі ДАІ м. Хмельницького. В рамках експерименту відбудеться об’єднання сил підрозділів ДАІ та патрульної служби в єдиний підрозділ.

Крім того, концепцією реформування МВС передбачається деполітизація правоохоронних органів. За міністром залишається політична функція. За керівниками правоохоронних структур, що входитимуть до складу системи міністерства, — професійна. Проходження служби в цих структурах не буде залежати від зміни політичного керівництва держави.

У ході реформування також буде проведена демілітаризація відомства, тобто спеціальні звання, аналогічні військовим, матимуть право носити тільки ті, хто безпосередньо на практиці займається питанням захисту територіальної цілісності держави. Також буде введена європейська модель підбору і навчання кадрів. Підбір кадрів здійснюватиметься прозоро, на конкурсній основі, з урахуванням думки громадськості та за результатами тестування.

Крім того, будуть розроблені і дієві механізми контролю за діяльністю правоохоронних органів з боку громадськості, а також підвищено роль інститутів громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування у заходах щодо забезпечення прав і свобод населення.

Радник Офісу зв’язку НАТО в Україні з питань реформування сектору безпеки Мартін Лінхарт, який був присутній на колегії, зазначив, що іноземні експерти бачать своїм завданням підтримати українських колег на шляху реформ. Вони готові поділитися досвідом, дати необхідні поради, розповісти про європейські стандарти.

У свою чергу голова Експертної ради при МВС, правозахисник Євген Захаров висловив сподівання, що концепція почне реалізовуватися ще цього року, якщо парламент схвалить відповідні законопроекти.

Реалізацію положень концепції передбачається досягти шляхом імплементації передового досвіду європейських країн, переходу від каральних до сервісних функцій та забезпечення керованості та єдності системи.