Щоб аграрії могли вчасно закупити всі необхідні ресурси, аграрне відомство наполягатиме на прискоренні форвардних закупівель сільгосппродукції Аграрним фондом. А також — аби змінами у держбюджет-2015 було передбачено 1,7 мільярда гривень на погашення аграріям відсотків за кредитами. Про це під час селекторної наради з регіонами щодо стану озимих культур та підготовки посівної повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський.

За його словами, нині відчутно бракує коштів, до того ж значно подорожчали всі складові посівної, переважна частина яких — імпортна. Тож нинішнього року аграрії дещо млявіше закуповують міндобрива, паливно-мастильні матеріали та засоби захисту рослин, ніж торік. Крім того, ймовірно, матимемо проблему з недопоставкою аміачної селітри та нітроамофоски на рівні 64 і 41% відповідно. А все тому, що робота двох потужних хімзаводів на сході, які виробляють цю продукцію, була заблокована. Сєвєродонецьке ДВП «Об’єднання «Азот» уже відновило свої потужності на 80—90% і щодобово виготовляє до тисячі тонн азотних добрив. Тож до початку весняно-польових робіт може поставити 120—150 тисяч тонн агрохімікатів. При цьому потреба в міндобривах на посівну-2015 становить 976 тисяч тонн (азотних — 698 тис. т, фосфорних — 159 тис., калійних — 120 тис.). Тому, аби не було паніки на ринку та сильних цінових стрибків, експерти та міністерство закликають постачальників добрив змінювати ціни не частіше ніж раз на місяць. Крім того, Мінагрополітики разом з Мінекономіки узгодили графік постачання міндобрив хімпідприємствами по регіонах.

За словами Ярослава Краснопольського, озимі зійшли на 7,7 мільйона гектарів, або на 97% площі посівів. При цьому в доброму і задовільному стані — 6,3 мільйона гектарів, або 82%, а у слабкому та зрідженому — 1,4 мільйона гектарів (або 18%). Найбільше таких площ в Одеській, Кіровоградській, Миколаївській та Луганській областях. Як зауважив посадовець, подальший стан озимих залежатиме від погодних умов.