Міністри закордонних справ країн-членів ЄС зібралися сьогодні в Люксембурзі. Головна тема для обговорення – план мирного врегулювання ситуації в Україні, предтавлений Президентом Петром Порошенком у минулу пятницю, і можливі санкції щодо Росії.

«До пятниці ми зможемо побачити, як Росія відповість на мирний план. Росія не повинна мати сумнівів, президент Путін не повинен мати сумнівів, що ЄС готовий застосувати нові засоби», – сказав міністр закордонних справ Великобританії Уільям Хейг.

Він не єдиний у своїй позиції. Її поділяють також представники країн Балтії та північних країн ЄС.

«Що стосується Росії, то хоча вони й привітали припинення вогню в Україні, однак продовжують пропаганду війни, і немає жодних сигналів закриття кордонів. Мені невідомо, щоб російські громадяни зазвичай їздили на танках Т64, однак люди на таких танках перетинають кордони, і, думаю, що прикордонники бачать це», – заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

До Люксебурга запросили і міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, щоб представити мирний план Порошенка.

«Скоріш за все, міністри закордонних справ країн ЄС закличуть Москву схвалити мирний план Порошенка, хоча російський міністр закордонних справ Сергій Лавров вже назвав його ультиматумом», – каже журналіст Євроньюс Джеймс Фрейні.

Copyright © 2014 euronews