У рамках гармонізації податкових і митних процедур із вимогами Європейського Союзу Україна готується до видачі сертифікатів Євро-1, необхідних для підтвердження проходження товарів через кордон і звільнення імпортерів від сплати мита. Про це повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко по завершенні засідання уряду. 

За його словами, всі положення Угоди про асоціацію з ЄС в частині митних і податкових питань було узгоджено. Наразі триває процес адаптації податкового і митного законодавства до стандартів ЄС.  На порядку денному також стоїть питання гармонізації структури акцизного збору на тютюнові та алкогольні вироби. «Крім того, ми повинні запровадити, відповідно до європейських стандартів, системи Уповноваженого економічного оператора, що дасть змогу національним товаровиробникам проходити в Європі митні процедури за спрощеним порядком і підвищити їх конкурентоздатність», — зазначив Олександр Клименко, уточнивши, що відповідну можливість отримають і європейські виробники в Україні. 

Водночас він повідомив, що багато питань бізнесу в частині відповідності ведення діяльності нормам ЄС нині вирішено. «Наприклад, система податку на додану вартість в Україні повністю відповідає Директиві ЄС. Зобов’язання перед ЄС також передбачають скорочення показника частки митних оглядів у загальній кількості представлених митних декларацій — не більш як 5% до другого кварталу 2014 року. Але у нас цей показник вже знижено до 3,3%», — цитує УНІАН слова міністра.

При цьому урядовець зазначив, що Міністерство доходів і зборів налаштоване реалізувати весь потенціал поглибленої співпраці з ЄС і працює над удосконаленням митного і податкового законодавства з метою приведення його у відповідність до принципів і директив ЄС.

 Відділ новин
«Урядового кур’єра»