У столичному кінотеатрі «Київ» австрійське кіномистецтво представили Вольф Дітріх Хайм – Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні та Якуб Форст-Баттаглія – директор Австрійського культурного форуму. Відкрився фестиваль «Тиждень австрійського кіно» під звуки класичної музики та дзвін бокалів. Цього року на святі був присутній ще один символ Австрії – струдель з яблуками. 

Цей фестиваль в Україні проводиться вже вчетверте та збирає найяскравіші і резонансні картини Австрії останніх років. Як зазначив Вольф Дітріх Хайм, австрійський кінематограф показує не тільки красиве життя, а й показує проблематичні неприглядні сторони суспільства. «Австрійське кіно створюється для кінотеатрів, тоді як наприклад, німецьке, для телебачення», – сказав пан посол.

Фільмом-відкриттям 4-го щорічного фестивалю стала сучасна постановка опери Моцарта «Так чинять усі жінки». Мінімалістична робота режисера Клауса Гута була вперше представлена глядачам на Зальцбурзькому фестивалі, одній із головних оперних подій світу. У його виконанні опера Моцарта отримала нове звучання. Режисер дещо осучаснив героїв, але не змінив основного сюжету: холостяк дон Альфонсо пропонує двом приятелям влаштувати своїм коханим перевірку на вірність. Чоловіки повідомляють дівчат, що змушені покинути їх на невизначений час, і виїжджають із міста. Змінивши свою зовнішність до невпізнаваності, чоловіки повертаються. «Так чинять усі жінки» – так звана опера-буф, італійська комедійна опера про романтичні стосунки та звички. Здавалось би, легка комедія, але насправді вона має глибокий філософський зміст, який ви можете відшукати, відвідавши кінотеатр. Зазначу, що якщо ви не прихильник опери, то фільм може вас стомити. Якщо у 2011 році на Зальцбурзькому оперному фестивалі у комедійної опери був антракт, то у фільмі його нема.

Гострих відчуттів до програми додасть австрійський фільм жахів «На добраніч, мамо». За сюжетом, двоє близнюків перестають впізнавати свою матір, після того як їй зробили пластичну операцію. Відчужена і холодна, вона поступово ізолює сім’ю від зовнішнього світу. Хлопчики починають підозрювати, що ця жінка – не їхня мати, і намагаються з’ясувати правду будь-якою ціною.

Соціальна драма «Тріщини в бетоні» Умут Дага розповість про зворотний бік європейського добробуту. Провівши 10 років у в’язниці, Ертан виходить на волю зламаним і намагається повернутися в суспільство. 15-річний Мікаіл присвячує весь свій час вечіркам, наркотикам і мріям про кар’єру репера.

Ертану потрібен Мікаіл. Мікаіл не знає Ертана. Реальність буде жорстокою до них обох.

Романтичним традиціям ХІХ століття присвячена мелодрама «Безтямне кохання». Головний герой – примхливий поет Генріх фон Кляйст, який мріє про самогубство з коханою жінкою.

Крім того, на гостей «Тижня австрійського кіно» чекає добірка найкращих короткометражок з міжнародного фестивалю мультимедійних мистецтв ARS ELECTRONICA, який щороку проходить в австрійському Лінці і презентує найсучасніші візуальні технології.

Фільми покажуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Старт фестивалю в містах України:

Київ – кінотеатр «Київ» – з 19 березня

Чернівці – Literatur Cafе – з 20 березня

Харків – «8 1/2» – з 9 квітня

Одеса – «Родіна» – з 16 квітня