«Внєшторгбанку» і «Газпромбанку»  доступ до ринку капіталу закрили Сполучені Штати Америки.  Найбільшим кредитно-фінансовим закладам Росії готуються перекрити кисень провідні держави Євросоюзу. Учасникам ринку пропонують заборонити купівлю євробондів, емітентами яких виступають кредитно-фінансові установи, які більш ніж на 50% належать Російській Федерації. На порядку денному — заборона експорту технологій, які можуть знадобитися сусідній державі для розвідки та освоєння родовищ в Арктиці. На цьому список сумних новин для наших сусідів не вичерпується.

Днями Арбітражний суд у Гаазі зобов’язав Росію сплатити понад 50 мільярдів доларів колишнім власникам нафтової компанії «ЮКОС». Цю астрономічну суму компенсації колишнім акціонерам мають відшкодувати  до 15 січня 2015 року.

— Це перший незалежний суд, який розглядав справу «ЮКОСа» в усій повноті,  — підкреслив у своїй заяві один із співзасновників і співвласників нафтової компанії Михайло Ходорковський. — Вердикт був передбачуваним для будь-якого безстороннього спостерігача за «басманним правосуддям» — ганебної пародії на правосуддя. Від початку й до кінця справа «ЮКОСа» була прикладом безсоромного грабунку успішної компанії мафією, пов’язаною з державою.

У своїй заяві один із колись найбагатших російських бізнесменів також  наголосив: він шкодує, що компенсацію у 50 мільярдів доларів має сплатити держава, а не, як він висловився, — мафіозі, пов’язані з сильними світу цього і путінськими олігархами.

Астрономічну суму зберуть з платників податків, а не путінських олігархів. Фото з сайту wscdn.bbc.co.uk

Нагадаю, що свого часу «ЮКОС» була найбільшою нафтовою компанією Росії. Наприкінці 2003-го Михайла Ходорковського було заарештовано, він змушений був відсидіти за ∂ратами десять років. Згодом на базі «ЮКОСа» через купівлю активів підставною компанією-посередником виріс нинішній нафтовий гігант Росії — компанія «Роснєфть».

Позов до суду подала дочірня структура компанії GML, яка колись була найбільшим акціонером «ЮКОСа». В інтерв’ю «Німецькій хвилі» виконавчий директор цієї компанії Тім Осборн зазначив, що акціонери не отримали жодної компенсації, коли «ЮКОС» незаконно руйнували і ліквідовували.  За його підрахунками вартість конфіскованих російською владою активів компанії на той момент становила 103,5 мільярда доларів. Ця сума включала також фонд виплати пенсій колишнім нафтовикам та відсотки.

— Для мене із самого початку було очевидним, що рано чи пізно, але судове рішення буде саме таким. Це ціна політики Путіна щодо перерозподілу власності. Тепер усім росіянам доведеться платити 50 мільярдів, — заявив колишній прем’єр Росії Михайло Касьянов.

Москва має намір оскаржити вирок протягом наступних десяти днів. Під час процесу в Гаазі російська сторона наполягала, що не порушила Енергетичної хартії, як про це говорить вердикт, оскільки  хоч і підписала цей документ у 1994 році, однак парламент Росії його не ратифікував.

Водночас Тім Осборн переконаний, що оскаржити рішення Гаазького арбітражу Москві буде надзвичайно складно. Адже Росія ратифікувала Нью-Йоркську конвенцію про визнання і приведення до виконання іноземних арбітражних рішень. 

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»