Після реставрації відкрили фасад Музею морського флоту в Одесі. Його старовинна будівля, яка розташована поряд з відомим оперним театром, становить з ним єдиний архітектурний комплекс.

Та з наведенням ладу в цьому куточку мальовничої театральної площі виникли проблеми. Збудований 1842 року як приміщення Англійського клубу, наприкінці квітня 2005 року музей зазнав великих втрат через пожежу. Тоді вогонь знищив дах та перекриття на площі близько 1200 квадратних метрів.

До кінця 2007-го вдалося провести лише першочергові протиаварійні роботи, які убезпечили пам’ятку від подальшого руйнування. На це витрачено близько 3 мільйонів гривень, що становить десяту частину коштів, необхідних для повної реставрації. Після того об’єкт фактично законсервували. Спроби посприяти його відродженню, які робили і Асоціація морських капітанів Одеси, і Одеський порт, що дав притулок вцілілим експонатам, помітного ефекту не дали.

Позитивні зрушення в долі архітектурної пам’ятки означилися на початку цього року. Музей передали на баланс Одеської обласної ради, а вже у квітні голова ОДА Едуард Матвійчук ініціював відновлення цього закладу й очолив спеціальну попечительську раду. Тоді було заявлено, що музей має запрацювати вже до кінця року. Нині ці строки довелося переглянути.

Певну затримку начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА Наталя Штербуль пояснила передусім необхідністю належно оформити документацію, пов’язану з передачею музею на баланс області. Поза тим, у розмові з «УК» вона зазначила, що вже після заяв про строки обласна влада поставила перед собою більш амбітне завдання: голова облдержадміністрації заявив, що відреставрований музей морського флоту має стати «сучасним музеєм європейського класу». До виконання цього завдання залучено швейцарського дизайнера Хуго Шера та фахівців з Німеччини. «На жаль, з-поміж вітчизняних фахівців ніхто не зміг запропонувати цілісної концепції музею», — пояснила «УК» вибір на користь іноземців Наталя Штербуль.

На нинішньому етапі фінансування — не стримувальний чинник. Реконструкторам ще належить освоїти більшу частину з 10 мільйонів гривень, наданих на відродження музею з обласного бюджету. Ще до кінця року мають надійти 5 мільйонів гривень від Міністерства інфраструктури. Загальна вартість робіт з порятунку музею, за нинішніми розрахунками, становить 28 мільйонів гривень.

За останніми планами, як повідомила «УК» Наталя Штербуль, музей має прийняти перших відвідувачів усередині наступного року.