ПРАВОПОРУШЕННЯ

Учасники торгів спотворили їхні результати

Антимонопольний комітет оштрафував дві київські фірми, УБСП "КОМОРА" і ТОВ "Звукові системи" - на 50 тис. грн за антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення результатів торгів під час закупівлі музичних інструментів та сценічної апаратури.

Як встановило розслідування, підприємства узгодили між собою умови участі в тендерах на закупівлю цих товарів, аби забезпечити у них перемогу УБСП "КОМОРА". Визначаючи розмір штрафу, комітет врахував визнання підприємствами факту вчинення порушення та міру відповідальності кожного. Тож УБСП "КОМОРА" оштрафували на 40 тис. грн, ТОВ "Звукові системи" - на 10 тис.

Торги відбулися на замовлення Львівської обласної філармонії, ДП "Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки", обласного комунального підприємства "Дніпропетровська філармонія" та Міністерства оборони України у 2008 - 2009 роках. Ситуація, в якій опинилися згадані структури, не нова. Тендерні проблеми в Україні затяглися в такий тугий вузол, що розв'язати їх непросто. Однак вихід із глухого кута є. Його давно напрацювала світова практика.

- Домовленості між підприємцями, тобто змови під час тендерів, є досить поширеним явищем і в ЄС, - каже керівник Проекту ЄС "Гармонізація систем конкуренції та державних закупівель України зі стандартами ЄС" Хайнріх Хьольцлер. Розмір штрафних санкцій, які накладаються на порушників у подібних випадках, можуть сягати 10% річного обігу кожного з підприємств-учасників змови. Така ж норма щодо штрафів встановлена і в українському конкуренційному законодавстві. Проте, актуальним для вашої країни нині є чітко вивірене застосування цієї норми, проведення розрахунків штрафів. У ЄС, приміром, під час визначення розміру штрафів обов'язково враховується рівень шкоди від скоєного порушення, його тривалість, прибуток, який від цього отримали компанії тощо. Крім того, обсяг штрафних санкцій залежатиме і від того, чи вчинено порушення компанією вперше, чи повторно. Важливо, що в ЄС щодо цього сформована чітка система, яка практично не залежить від того, що називається людським чинником.