ФІНАНСИ

Міжнародний валютний фонд прогнозує розгляд питання про виділення Україні чергового траншу в 1,6 млрд доларів через два тижні. Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр під час саміту Інституту Адама Сміта "Нерухомість і будівництво в Україні" у Києві.

"Обговорення неврегульованих питань триватиме два тижні, і в результаті можна буде вийти до виконавчого комітету з пропозицією відкрити транш", - сказав Макс Альєр, підсумовуючи результати роботи місії МВФ.

Крім того, він зазначив, що для відновлення української економіки після наслідків кризи необхідно вирішити питання з проблемними банківськими кредитами, спрямувати зусилля на збільшення захисту прав кредиторів, повідомляє УНІАН.

Водночас Макс Альєр зауважив, що ще одним важливим питанням, якому слід надати увагу, є ділове середовище. Зокрема, на його думку, негативний вплив на бізнес-клімат в Україні чинить нове податкове законодавство, митні процедури, а також непрозорий розподіл квот у сільському господарстві. Серед позитивних моментів фінансист відзначив відновлення ліквідності і посилення капіталізації банківської системи, а також повернення обсягу банківських депозитів до докризового рівня.

Програма співпраці з МВФ передбачає загалом виділення 15,15 млрд дол. за ставкою 3,5% річних.