Крім Державного бюджету, на вчорашньому засіданні Верховна Рада схвалила ще кілька важливих законів. Один з них — Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі». Документом пропонується запровадити автоматичну фото- і відеофіксацію таких правопорушень: перевищення обмежень швидкості руху; проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху; порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками; виїзд на смугу зустрічного руху; порушення правил руху через залізничні переїзди.

Після встановлення власника автомобіля, на якому скоєно порушення, виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення, що надсилається людині рекомендованим листом із повідомленням. До постанови додається фотознімок транспортного засобу із зображенням його номерного знака, зроблений в автоматичному режимі у момент порушення правил. Крім того, в постанові зазначається адреса веб-сайту в мережі Інтернет, на якому водій може ознайомитися із зображенням чи відеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адміністративного правопорушення, та ідентифікатор для доступу до цієї інформації.

Особа, за якою зареєстровано транспортний засіб, протягом десяти днів із часу отримання постанови має сплатити штраф або оскаржити постанову у суді й довести, що транспортний засіб або його номерний знак вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб або що в момент вчинення правопорушення за кермом була інша особа, йдеться у законі.

Невдовзі порушення фіксуватимуть не лише працівники ДАІ. Фото Володимира ЗAЇКИ

Також парламент схвалив законодавчі зміни до регламенту Верховної Ради, згідно з якими вдосконалюється порядок надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата. Так, скорочено строки розгляду зазначеного питання, обставини досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні, народному депутатові у процесі розгляду надається право на представника, а також  у повному обсязі забезпечується право на захист у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом та іншими законами.

Крім того, депутати ухвалили законодавчі зміни до Кримінального кодексу, якими посилено відповідальність за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених у пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни — радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів і миротворців. Залежно від тяжкості злочину, а також його повторного скоєння, покарання становитиме від 200 неоподаткованих мінімумів аж до 12 років.

Водночас схвалено закон, згідно з яким до Кримінального кодексу вноситься нова стаття 436-1 «Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, де виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників». Санкції статті передбачають штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 2 років чи позбавлення волі на той самий строк.

Серед іншого Верховна Рада ухвалила закони «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження)», «Про внесення змін до Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», а також постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року».