У Херсонській області під час стаді-туру «Розвиток сільських територій через обслуговуючу кооперацію» в межах Міжнародного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду — ІІІ» представники молочних сільськогосподарських кооперативів із восьми областей України презентували свій досвід у використані нових технологій з переробки молочної сировини.

«На обласному рівні неодноразово порушували питання занизької ціни на молоко, — зазначив в. о. заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євген Рищук. — Різниця між вартістю молока в селі й виробленого на молочнотоварних фермах вже європейського рівня становить приблизно 2—2,5 раза. Один з варіантів виходу з цієї ситуації полягає в організації сільськогосподарських кооперативів. Крім того, є змога мати підтримку завдяки грантовим проектам, які вже реалізують у деяких кооперативах нашої області».

Експерт з економічних питань проекту ЄС/ПРООН Олександр Радіонов каже, що важливо дати інструмент для реалізації проекту стосовно переробки молочної сировини, тому грантові кошти ЄС дають змогу створити нові кооперативи, налагодити переробку та не здавати молочну сировину за заниженою ціною.

Фахівці зазначають, що на Херсонщині, попри проблеми, спостерігається тенденція до збільшення кількості кооперативів, і саме для їх підтримки влада разом із бізнесом розробляє відповідні програми.

До речі, в межах стаді-туру представникам молочних кооперативів презентували успішний в області кооператив СОК «МарфушКа». Як розповіла його керівник Ганна Куценко, СОК створено у 2009 році в селі Новомиколаївка. Нині «МарфушКа» займає лідерські позиції серед аналогічних переробних підприємств Скадовщини. Для розширення переробки молочної продукції та її пакування відповідно до світових стандартів 2016 року завдяки участі в міжнародній програмі придбано необхідне обладнання для переробки молока на сир.

Керівник СОК наголосила, що співпраця з ПРООН дає кооперативам змогу розвиватись і є необхідність розширення участі українських підприємств у проектах Європейського Союзу і ПРООН.