Депутати Тернопільської міської ради першими в Україні, одразу ж після кривавих подій у Києві 21 та 22 січня, ухвалили рішення про перейменування майдану Мистецтв на площу Героїв Євромайдану. 

Звісно, представник міської прокуратури часів генпрокурорства Віктора Пшонки не міг допустити такого. Тож оскаржив це рішення й водночас звернувся з позовною заявою в Тернопільський окружний адміністративний суд про визнання протиправним і скасування цього рішення сесії міськради. 30 січня суд ухвалив рішення про відкриття провадження у цій справі. Тоді міський голова Сергій Надал відповів прокуророві, що його відомство має інтенсивніше займатися боротьбою зі злочинністю, а не «суспільно значущими рішеннями міської влади та громади». 

Заодно очільник файного міста нагадав: міськрада має практику з перейменування вулиць і майданів, 2010 року вулиця Генерала Черняховського отримала нове — на честь Героїв Крут. Це рішення прокуратура також оскаржила, але навіть тоді орган місцевого самоврядування всі суди виграв, у тому числі й найвищої інстанції.

Минулого понеділка тисячі тернополян надвечір зібралися на відкриття площі Героїв Євромайдану. З лампадок виклали великий хрест. Свічки запалили й на східцях, що ведуть до імпровізованої сцени. Звідси під лемківську народну пісню «Пливе кача по Тисині», що у виконанні «Піккардійської терції» стала своєрідним реквіємом над убієнними майданівцями, звучали імена загиблих Героїв Небесної Сотні. Священнослужителі відправили панахиду.