Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

У Тернополі, що за 10 тисяч кілометрів від рідного дому Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні Марі Йованович, офіційно відкрили заклад швидкого харчування американської корпорації McDonald’s. З цієї нагоди дипломат приїхала до обласного центру.

Марі Йованович, зокрема, зауважила, що перш аніж відкрити такий заклад у Тернополі, передувало серйозне дослідження ситуації та економіки в місті, вивчення бізнес-клімату й споживчого ринку. Генеральний директор компанії McDonald’s в Україні Гжегож Хмелярський наголосив, що інвестиції фірми в обласному центрі склали 46,5 мільйона гривень, а щороку майже мільйон гривень податків спрямовуватимуть до місцевого бюджету.

Утім, це не перше на Тернопіллі підприємство з американськими інвестиціями. У с. Байківці, що неподалік обласного центру, діє компанія «MOST Україна». «За перше півріччя цього року маємо певні здобутки зовнішньоторговельного обороту із Сполученими Штатами Америки, який складає поки що 6,2 мільйона доларів, але очікуємо, що внесок McDonald’s суттєво вплине на цю частку», – підкреслив голова облдержадміністрації Степан Барна.

Разом з очільником краю Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович узяла також участь у «круглому столі». Під час заходу з викладачами Тернопільського національного економічного університету обговорювали, як покращити рівень викладання англійської мови в українських закладах вищої освіти. Наголос ставили також на важливості обміну досвідом, стажуванні студентів за кордоном та професійному розвиткові викладачів.

Тим часом для майбутніх випускників тернопільських вишів організували ярмарок вакансій. Тут представляли себе об'єднані територіальні громади. Ярмарок вакансій відвідала й Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович.