«Хотілося б через ЗМІ звернутися до керівництва АТО і до силових структур, щоб вони, будуючи фортифікаційні споруди, враховували думку аграріїв. Бо надійшло повідомлення, що в Біловодському районі 42 га озимої пшениці під час будівництва цих споруд знищив транспорт. Розуміємо, що триває війна, але все одно працювати потрібно так, щоб мінімально шкодити посівам хліба. Адже це запорука продовольчої безпеки краю!» — заявляє директор департаменту агропромислового розвитку Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Григорій Кравченко.

Якщо врахувати, що на Луганщині не вдається розмінувати понад 2,5 тисячі гектарів полів через бойові дії поблизу лінії розмежування, виходить солідна цифра для краю.

До слова, нині тут люди зі зброєю вважають за можливе розпоряджатися підприємствами, які здатні з уже вирощеного й зібраного зерна випікати хліб.

Тільки днями нарешті вдалося звільнити від псевдобійців  батальйону «Айдар» підприємство «УкрВереск», розташоване в селищі Петрівка, яке забезпечувало хлібом весь Станично-Луганський район, і повернути законному власникові.

«Підприємство захопили в січні. Псевдоайдарівці готівкою забрали 280 тисяч гривень, запасів сировини — на 736,6 тисячі. Частково відібрали транспорт. А природного газу та електроенергії витратили на сотні тисяч гривень. Сума збитків за той період, який вони там командували, становить 2,4 мільйона гривень, — зазначив Григорій Кравченко. — До того ж  вони заробляли на кожному буханці хліба — продавали  по 12 гривень. Тож завдано шкоди й іміджу української влади, бо збільшення ціни на хліб завжди спричиняє соціальну напругу та скарги на дії влади».

Питання відшкодування збитків та відновлення виробництва законному власникові доведеться вирішувати самостійно. Втім, як і тим біловодцям, чиї посіви озимої пшениці загинули під гусеницями військової техніки, хоч у лани виробник вклав власні кошти.