Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

«У народі ікони іноді називають «віконами», і це неспроста, адже ікона, по суті, і є вікно у світ духовний, у світ Божий. Кожен іконописець, який зображає красу, створену Богом, прагне вкласти в це всю свою майстерність. Ця виставка мала відбутися за будь-яких умов, адже це може допомогти людям прийти до миру і любові, що особливо важливе в такий непростий час», – відзначив один з організаторів виставки сучасного іконопису «Сумська ікона», настоятель Свято-Покровського храму в селі Підліснівка Сумського району ієрей Георгій Краснопєєв, яким власноруч створено більш як сто ікон і тридцять картин.

За його словами, «божественне зображення має реалістично передавати описувані події, як це було раніше, коли малюнки в храмах служили «наочною допомогою» для неписьменних».

«Вікно у Дивосвіт» – так називається виставка, що відкрилася у Харківському обласному центрі культури й мистецтва. У експозицію ввійшло 600 писанок роботи напівсотні майстрів народної творчості Слобожанщини.

Експозиція складається з трьох блоків. У першому представлено багатство історичних і православних символів, відтворених на яєчній шкаралупі: рибка, зірка, хрест, церковна маківка, квітка, птахи, дубове листя... Поряд - точні копії писанок з колекції земляка, видатного етнографа Слобожанщини середини 19-го - початку 20 століття Миколи Сумцова... А тут представлено різноманітність сучасної писанки, виконаної як у звичній, так і у несподіваній формі - від інкрустації по дереву до розпису по кераміці.

Свою нову роботу - писанку на страусовому яйці - оберіг України презентувала майстриня декоративно-прикладного мистецтва Ольга Іващенко з Дніпропетровська.

«Споконвіку вважалося, що писанка - це молитва, яку ми посилаємо в космос. Ідея зробити особливу писанку зародилася у мене відразу після Нового року, і ось недавно я реалізувала свій задум. З одного боку писанки я намалювала Свято-Покровський храм села Рубанівське (Васильківський район), під ним землю - символ родючості і древо роду. Над храмом з обох боків до неба злітають голуби з оливковими гілочками у дзьобах, що завжди означало заклик до миру. З іншого боку писанки - текст молитви за Україну», - пояснила Ольга Іващенко.

На думку майстрині, кожен, хто візьме до рук цю писанку, зможе не тільки насолодитись її зовнішнім виглядом, а й помолитись за Україну, у якій закодовано послання миру й благополуччя.

За її словами, розписували писанки різними кольорами, які також мають значення: білий - колір чистоти й духовності, жовтий - символ сонця й багатства, червоний - захисту й здоров'я, зелений - відродження, чорним і коричневим позначали родючу землю.