Днями відбувся другий Всеукраїнський форум національних меншин «Ми — єдиний народ». Як відомо, у нашій державі живуть представники 130 національностей, які додають барв до її етнічного портрету.

— Необхідність форуму, — каже перший заступник голови міжнародної громадської організації «Інтернаціональний союз» Олександр Харченко, — обумовлена останніми подіями в державі. Йде війна. Формальна її причина — ніби порушено права однієї з національних меншин. Але цього не було, немає й бути не може. Бо живемо всі однією сім’єю.

Олександр Харченко звернув увагу, що в державі не існує жодного органу виконавчої влади, який координував би етнонаціональну політику. До 2010 року був відповідний комітет — його розформували. Тож, дійшов висновку громадський активіст, держава відсторонилась від етнонаціональної політики. Тому національні меншини й утворили «Інтернаціональний союз».

Його голова Лариса Абрамович наголосила: «Ми не повинні вимагати лише уваги до себе, а працюємо на державу, щоб не було у нас міжнаціональних конфліктів. Громадянське суспільство цього не допустить». Про це і йшлося на форумі.

На заході зокрема були присутніми представники центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дипломати й представники міжнародних організацій в Україні, керівники громадських організацій, що представляють нацменшини та корінні народи України, члени національних діаспор.

За результатами форуму ухвалено рекомендації керівництву країни щодо невідкладних заходів з реалізації державної етнонаціональної політики. Так, учасники зустрічі вважають нагальним завданням відновлення роботи центрального органу виконавчої влади у сфері міжнаціональних відносин та створення його представництв у всіх регіонах країни, утворення при Кабміні Міжвідомчої комісії з питань протидії ксенофобії, міжетнічній та расовій нетерпимості, затвердження законів «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України» та «Про національні меншини в Україні» (в новій редакції), створення Центру розвитку культур національних меншин (Будинок національностей) тощо.