ПЕРЕВІРКИ

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»

Недотримання трудових прав українців залишається поширеним явищем в діяльності бізнесу. За інформацією головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві, 99 % перевірок виявляють порушення законодавства під час виплати заробітної плати та інших доходів громадянам.

 Як повідомила в. о. начальника столичного головного управління Ірина Носачова, за 4 місяці 2013 року в Києві проведено 160 перевірок підприємств на предмет дотримання ними законодавства про виплату зар?плати найнятим працівникам. Результат — у 158 суб’єктів господарювання виявлено порушення законодавства, додатково нараховано до сплати в бюджет майже 13,7 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

Також 4 тисячі осіб, які здійснювали «тіньову» підприємницьку діяльність, залучено до державної реєстрації, вони сплатили 847 тисяч гривень податку. Крім того, співробітники управління з початку року легалізували працю трьох тисяч найманих працівників. Після офіційного працевлаштування трудових нелегалів бюджет додатково отримав майже півмільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

Виводять податківці на чисту воду і ділків, які прокручують махінації з єдиним соціальним внеском. Так, за даними управління, одне столичне підприємство водного транспорту сплатило ЄСВ у сумі майже 800 тисяч гривень лише після втручання контролерів. До кримінальної відповідальності дохазяйнувалися службові особи підприємства, які шляхом перекручування податкової звітності вчасно не сплатили до Пенсійного фонду вищезазначені кошти.