МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ. У Диканському районі Полтавської області відкрито завод із виробництва насіння. Нове потужне виробництво американці розмістили у селі Стасі, і цього року вже будуть приймати та переробляти на насіння кукурудзу. А присутній на церемонії відкриття заводу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк принагідно заявив, що віднині нашим аграріям цілком до снаги вдвічі збільшити виробництво зернових. І допоможуть їм у цьому «піонери» з-за океану, які забезпечуватимуть їх вирощеним на нашій землі якісним насінням.

Урядовець сказав, що виробленим під Полтавою насінням кукурудзи, соняшнику, а пізніше й ріпаку, спочатку забезпечуватимуть вітчизняних аграріїв, а вже потім спільно експортуватимуть його по всьому світові.

Будівництво американського насіннєвого заводу, що разом із центром логістики займає площу 10 гектарів, начебто, обійшлося інвесторові у 40 мільйонів доларів США. Споруджували комплекс два роки. Прогнозована потужність виробництва — 500 тисяч мішків гібридного насіння кукурудзи та соняшнику відомої торгової марки. Втім, ця кількість має удвічі збільшитися після того, як підприємство запрацює на повну силу.

Заплановано, що завод під Полтавою обслуговуватимуть 70 постійних працівників та півсотні сезонних. Далі — буде видно. Чимало залежатиме від забезпечення заводу сировиною. Але, враховуючи те, що Полтавщина — основна житниця країни, через нестачу сировини це виробництво точно не страждатиме.