Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур'єра»

На Луганщині СБУ розслідує факти організації та проведення незаконних референдумів у травні цього року. Зокрема, про підозру в скоєнні злочину повідомлено депутата Біловодської районної ради, яка за попередньою змовою з колишнім головою райдержадміністрації та представником місцевого осередку КПУ організувала на території району псевдореферендум з підтримки «акта державної самостійності Луганської народної республіки». Цей захід мав за мету порушити територіальну цілісність України.

Згідно з ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України, вчинення дій, спрямованих на зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін.

«СБУ продовжує заходи щодо встановлення та притягнення до відповідальності членів так званих виборчих комісій, учасників роботи виборчих дільниць, посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, депутатів, представників місцевих осередків політичних партій, які сприяли вчиненню сепаратистської акції та брали в них активну участь», — зазначили в прес-центрі управління СБУ в Луганській області.

Результатом дій організаторів так званого референдуму 11 травня можна вважати і діяльність бойовиків-учасників незаконного військового формування батальйону «Зоря» терористичної організації «Луганська народна республіка». Одного з них співробітники СБУ затримали на території Марківського району Луганщини.

Встановлено, що 40-річний вантажник став членом терористичної групи на початку серпня і відразу отримав вогнепальну зброю. Його обов’язком у терористичному формуванні було заряджати системи залпового вогню «Град», які вночі обстрілювали житлові квартали Луганська. Як засвідчив сам терорист, за свою «роботу» він отримував щоденну плату — 300 гривень і сухий пайок. Чоловікові повідомлено про підозру в участі в діяльності терористичної групи, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України. Санкція статті визначає покарання — позбавлення волі строком від 8 до 15 років.