Виявлені днями у небі над Європою російські військові літаки не виходили на контакт із цивільними службами контролю за авіарухом, що становило потенційну загрозу для цивільного авіатранспорту, заявляють у НАТО.

Днями, нагадує УНІАН, було виявлено надзвичайну активність російських військових літаків у небі в європейському повітряному просторі над Балтійським, Чорним морями та Атлантичним океаном. На перехват чотирьох груп російських літаків, серед яких були стратегічні бомбардувальники Ту-95 та винищувачі МіГ-31, було піднято в небо бойові літаки членів Альянсу: Португалії, Німеччини, Великобританії, Туреччини й Норвегії.

У зв’язку з інцидентом НАТО вимагатиме від Російської Федерації пояснень із приводу надзвичайної активності її військових літаків у небі над Європою, про що заявив віце-прем’єр-міністр та міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк. «Думаю, що НАТО звертатиметься до Росії, щоб вона пояснила, з чим це пов’язано, бо насправді той масштаб перевищує нормальний рівень», — сказав міністр, коментар якого показали в ефірі польські телеканали.

Він також позитивно оцінив реакцію відповідних служб Альянсу, які, за його словами, підтвердили ефективність оборонних систем. «Ми не шукаємо підводних човнів у глибинах, але якщо є порушення, то ми знаємо, що діється», — додав він, натякаючи на нещодавній інцидент із пошуком Швецією російського підводного човна. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»