Терміново вжити заходів щодо оскарження рішення Бориспільського міського районного суду Київської області, який звільнив від відбування покарання засудженого за зухвале вбивство Віктора Лозинського, вимагає від в. о. Генерального прокурора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він також вимагає притягнути до відповідальності всіх осіб, через дії або бездіяльність яких стало можливим це неправомірне рішення і звільнення. 

«Уряд Народної довіри висловлює категоричне несприйняття й обурення достроковим звільненням колишнього народного депутата Лозинського. Уряд вимагає термінового пояснення від в. о. Генерального прокурора щодо цього», — йдеться в дорученні.

Прем’єр-міністр закликає парламентську більшість невідкладно викликати до Верховної Ради в. о. Генпрокурора для звіту й очікує рішучих кадрових рішень після розгляду цього інциденту, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Міністру юстиції доручено всебічно і в невідкладному порядку доповісти Кабінету Міністрів і громадськості всі обставини звільнення вбивці.

Оперативно відреагувала прокуратура Київської області, майже одразу внісши апеляційну скаргу на ухвалу Бориспільського міськрайонного суду про звільнення від подальшого відбуття покарання Віктора Лозинського за станом здоров’я.

Прокуратура вважає таке рішення суду незаконним, адже у суді не доведено, що захворювання, зазначені у медичній документації стосовно засудженого, становлять загрозу його життю та унеможливлюють подальше перебування у місцях позбавлення волі.

Водночас судом не було задоволено клопотання прокуратури про виклик до суду експертів, які б могли надати додаткові пояснення про стан здоров’я Лозинського та можливість його лікування в колонії, повідомляє прес-служба прокуратури Київської області.

Там вважають, що виправна установа незаконно випустила засудженого, оскільки державним обвинуваченням у визначені законом строки внесено апеляцію, а відтак ухвала суду не набрала чинності.

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження щодо посадових осіб Бориспільської виправної колонії №119 за ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Втім, учора в. о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбук повідомив про затримання Віктора Лозинського спеціальною групою карного розшуку МВС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»