На селекторну нараду з головами облдержадміністрацій уряд виніс три важливих питання: про виконання цьогорічного бюджету, про надання субсидій малозабезпеченим громадянам та про будівництва захисної лінії на східному кордоні. У нинішніх надскладних умовах кожне з цих питань настільки важливе, що Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не віддав пріоритету жодному.

Звертаючись до керівників облдержадміністрацій, він наголосив, що вихід із досить важкої економічної ситуації передусім залежить від єдності країни, злагодженої роботи влади в центрі й на місцях. Президент, Прем’єр і більшість парламентської коаліції працюють як єдине ціле. Таку саму єдність і злагодженість дій уряд хоче бачити на рівні областей.

«Від кожного з нас залежить те, яким буде завтра, — заявив глава уряду. — Ми з вами боремося за європейське майбутнє країни. За те, щоб були робочі місця, щоб була платня, щоб були кошти в бюджеті на ремонт доріг, на відновлення лікарень, фінансування шкіл, щоб в Україні не було корупції. Щоб українець зрозумів, що є нова країна».

Ці конкретні справи вже є. Як приклад Прем’єр навів статистику: новий уряд застав на казначейському рахунку лише 108 тисяч гривень. Нині там 15,5 мільярда. Навіть за умови втрати четвертої частини нашої економіки через російську агресію, попри претензії до роботи фіскальної служби, доходи держбюджету зросли на 8 мільярдів гривень.

Щодо місцевих кошторисів, то на них уже позначився перший етап бюджетної децентралізації. За січень-лютий до загального фонду місцевих скарбниць надійшло 13 мільярдів гривень, що на чверть більше, ніж торік. І це далеко не межа, вважає глава уряду. Завдяки боротьбі з корупцією та відбудові економіки фінансовий результат буде набагато кращим.

Допоможе і кредит МВФ, який спрямують на поповнення золотовалютних запасів і повернення зовнішніх боргів, давши змогу спрямувати бюджетні надходження на виплату зарплат, пенсії, на утримання армії. Щоправда, рівень виплат не відповідає потребам людей. Але якщо вдасться заробити більше, зростуть і витрати на соціальні потреби.

А про те, як кошти витрачаються, обласні держадміністрації мають публічно звітувати. Це доручення уряду, і його треба неухильно виконувати. На рівні кожної області має діяти цільова програма допомоги малозабезпеченим. Ресурси в державному і місцевих бюджетах є.

«Це не гроші чиновників, — констатував глава уряду. — Це гроші країни, кожного українця, який сплачує податки. Це гроші кожної компанії, яка дає роботу і платить податки. Це кошти, які мають використовуватися на кожного українця і на відновлення держави в цілому».

Паралельно з бюджетною децентралізацією триває політична. За рішенням Президента створено Конституційну комісію, яка працюватиме над новим Основним Законом. На переконання Прем’єра, його має бути затверджено на всеукраїнському референдумі, адже документом буде передбачено додаткові повноваження і відповідальність для регіонів, врегульовано баланс влад, створено європейську судову та правоохоронну системи.

Перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський наголосив, що бюджетна децентралізація вже стала помітною. За два місяці року надходження до держбюджету (без урахування доходів від Нацбанку) перевиконано на майже 4 мільярди гривень, у місцевих скарбницях доходи зросли на чверть.

«Звертаюся до голів облдержадміністрацій, начальників фінансових управлінь провести аналітичну роботу в бюджетах усіх рівнів для надання методологічної, організаційної, управлінської допомоги задля забезпечення виконання зобов’язань у повному обсязі», — підсумував Ігор Уманський. 

Ресурс для цього є, зокрема й на субсидії. Цьому питанню Прем’єр-міністр приділив особливе значення, зобов’язавши владу на місцях донести до кожного громадянина інформацію щодо компенсації витрат через підвищення тарифів на ЖКГ та газ для населення. Уряд пильно за цим стежитиме, вимагаючи від місцевої влади звітів про зроблене.