Щодня спілкуючись, ми використовуємо величезну кількість слів у переносному значенні. В учнівської розмовної мови є свої особливості: часто можна почути слівця на кшталт «супер», «йо-ма-йо», «прикольно». Чи так уже обов’язково їх уживати? Тим паче, якщо усвідомити, що багато подібних слів увійшли до лексикону молоді з блатної мови. Таким чином, із поширенням жаргонізмів пов’язана не тільки мовна, а й моральна проблема. Жаргон вимиває з нашої мови величезні пласти літературної лексики, збіднює мову, тим самим перешкоджаючи інтелектуальному і творчому розвитку особистості. З іншого боку, сленг був завжди, він є в усіх мовах і, найімовірніше, завжди буде.

Про це зокрема йшлося на всеукраїнській науково-практичній мовній конференції «Мова і мовлення українців у контексті сучасної доби», яка відбулася на базі Черкаської спеціалізованої школи № 28 імені Т. Шевченка.  Учасниками зібрання були учні й вчителі 20 шкіл з різних куточків України. На конференцію зі своїми дослідницькими роботами завітали також делегації зі Скандинавської гімназії м. Києва, Смілянської спеціалізованої школи №5, Слов’янської загальноосвітньої школи №15 Донецької області.

— Ми виступили з ініціативою таких конференцій ще п’ять років тому. І щороку обираємо темами оригінальні аспекти української мови, — зауважила заступник директора з навчально-виховної роботи Черкаської спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів № 28 Олена Нянько. — Торік досліджували мовні аспекти творчості Шевченка, до того учні готували роботи у сфері мовної реклами. Цього року ми обговорювали мову онлайн-комунікацій, мовний етикет українців, вплив ЗМІ на мовну культуру, учнівський сленг як мовне явище тощо. До участі в конференції запросили науковців, які розкрили учням і вчителям багатогранність нашої мови.

— Головна роль таких заходів — об’єднання молоді, адже конференція поєднала в патріотичній творчості дітей з різних регіонів України. Від того, наскільки ми зможемо передати їм кращі здобутки і традиції нашого народу, залежить майбутнє нашої країни, адже саме цим дітям бути її новим поколінням, — переконаний депутат Черкаської обласної ради, керівник міського осередку «Народного фронту» Олександр Турченяк, завдяки підтримці якого учасники конференції змогли відвідати Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка».

Всі учасники науково-практичної конференції отримали сертифікати, а команди окремих шкіл відзначені дипломами за творчий і науковий підхід у своїй доповіді до висвітлення мовних питань.