Віялові відключення були зумовлені не лише перебоями з вугіллям, а й багаторічною недбалістю щодо енергозабезпечення. На цьому наполягає міський голова Іллічівська Валерій Хмельнюк. «Хіба ми не знали, що на півдні області бракує електроенергії? Ми називаємо ті ж проблеми, що й 25, і 30 років тому», — каже він. Було тонко, то й почало рватися при першій-ліпшій нагоді.

Одещина, найбільший за площею регіон України, не має власних генеруючих потужностей. І не схоже, що вони можуть з’явитися. «Чудовий проект будівництва парогазової електростанції в районі Ізмаїла — нині поховано, він лежить на полиці», — нарікає директор Південної енергосистеми НЕК «Укренерго» Анатолій Козлов. На його думку, цей проект допоміг би розв’язати енергетичні проблеми у південно-західних районах області, котрі тепер отримують електроенергію з Молдавської ДРЕС, розташованої на території невизнаного Придністров’я. До речі, у патовій ситуації нинішньої зими представники цієї електростанції готові були збільшити поставки електроенергії в Україну на 500 мегаватів. Це при тому, що «віяла» на Одещині були зумовлені необхідністю скидати сумарно не більше як 350 мегаватів потужності. Але Південна енергосистема не могла зробити цієї закупки без відповідного рішення уряду.

Утім, фахівці прогнозують, що вже за рік-другий сусіди будуть не спроможні на таку щедрість. Уже зараз відомо про плани Молдавської ДРЕС експортувати електроенергію в Євросоюз по прямих лініях, і, як передбачають умови такого експорту, решта ліній у цьому разі мають бути відключеними. Тож українська Бессарабія може опинитися в умовах енергетичного голоду й за нормального виробництва електроенергії.

У штатному режимі, як відомо, Україна має достатньо генеруючих потужностей, аби повністю забезпечити власні потреби. Тож альтернативою новим електростанціям могли б стати нові потужні лінії електропередач. І тут проблема не тільки в грошах. Цим проектам перешкоджає екологічна громадськість. Голова Одеської ОДА Ігор Палиця вже готовий ставити питання руба: «У екологів є заперечення — нехай запропонують свій варіант проходження цієї території. Якщо не зможуть запропонувати, ми прокладатимемо кабелі там, де вважаємо за потрібне. Тому що 400 тисяч чоловік залишаться без світла». Аби бодай розпочати рух у напрямі реальної енергетичної незалежності регіону, він пропонує розробити інвестиційні плани щодо спорудження генеруючих потужностей та розпочати пошук інвесторів, зокрема і для спорудження нової Одеської ТЕЦ, котра може значно поліпшити електропостачання в обласному центрі.

«Практично всі генеруючі станції продали за копійки впродовж чотирьох минулих років, — це Ігор Палиця вже про ситуацію у країні в цілому, — і чомусь вся країна сьогодні вирішує, де взяти вугілля для того бізнесмена, котрий купив ці станції, аби він виробляв струм, продавав його на енергоринок по 65 копійок за кіловат-годину, а купував за 40, експортував і заробляв на цьому мільярди. Мало того, що вони купили дроти, треба ще й подбати про те, аби по них ішов струм, потрібно займатися реконструкцією, необхідно вкладати гроші в те, що бізнесмени придбали не дуже дорого».

Отож очільник області наголошує, що головне навантаження мають взяти на себе саме бізнесмени, котрі віднедавна стали власниками енергетичних ресурсів нашої держави.