Президент Петро Порошенко в ході телефонних розмов продовжив переговори із світовими лідерами щодо надання міжнародної гуманітарної допомоги нашій країні. Під час перемовин Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун запевнив главу нашої держави в тому, що ООН разом з Міжнародним комітетом Червоного Хреста готова координувати дії, спрямовані на надання гуманітарної допомоги у рамках норм міжнародного права.

Петро Порошенко повідомив, що влада України створила міжвідомчий координаційний механізм та запевнив Пан Гі Муна, що українська сторона робить усе, щоб норми міжнародного права та українські процедури було дотримано. Він привітав готовність ООН долучитися до координації міжнародної гуманітарної допомоги.

Зі свого боку Пан Гі Мун зазначив, що на сьогодні зростає занепокоєння щодо останнього розвитку подій в Україні. В ООН дуже уважно стежать за розвитком ситуації в нашій країні й підтримують мирний план Президента: «Мене надихає ваша відданість наміру відновити мир», — зазначив Генсек ООН.

Під час переговорів співбесідники торкнулися питання українських заручників. Зокрема Петро Порошенко, звернувшись до Генерального секретаря ООН, наголосив на необхідності загострення уваги світової спільноти на викраденні українського пілота Надії Савченко, яку утримують у в’язниці в Росії. Президент попросив Пан Гі Муна у діалозі з російською стороною сприяти вирішенню цього питання.

Свою солідарність  з Україною висловив Президент Фінляндії Саулі Ніiністьо. Він запевнив Петра Порошенка в тому, що уважно стежить за розвитком подій в Україні і, зокрема, за перебігом реалізації міжнародної гуманітарної місії для Луганська. Президент Фінляндії позитивно оцінив факт координації місії з боку Міжнародного комітету Червоного Хреста та відзначив важливість геополітичного контексту подій на Донбасі, до яких прикута увага і з боку фінського суспільства.

Сторони обговорили шляхи активізації міжнародної спільноти щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Президент України подякував своєму фінському колезі за підтримку та запросив його відвідати нашу країну з візитом.

Того ж дня Петро Порошенко продовжив консультації з віце-президентом США Джозефом Байденом. Зокрема йшлося про розвиток ситуації довкола реалізації міжнародної гуманітарної місії під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста. Як повідомила прес-служба Президента, сторони домовились і надалі координувати зусилля задля реагування на наявні та потенційні виклики і загрози.

Одна з таких загроз — російська гуманітарна допомога. Як у подальшому можуть розвиватися події, окреслив прес-секретар Президента Святослав Цеголко. На його переконання, може бути три сценарії: пряме вторгнення на територію України під приводом доставки гуманітарного вантажу, провокації з вантажем на території Харківської області з високою ймовірністю агресії з боку Росії, допомога Луганську проходить через пункт пропуску, найближчий до цього українського міста.  Тоді наші митники, прикордонники та представники ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на російсько-українському кордоні. Місія буде рухатися територією, яка під контролем бойовиків, і після прибуття до Луганська розподіляти допомогу серед мирного населення буде Червоний Хрест. Який із цих варіантів буде реалізовано, стане відомо найближчим часом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»