ДОСВІД. Заступник головного лікаря Хмельницької обласної лікарні, кандидат медичних наук Олексій Підмурняк неодноразово відгукувався на запрошення своїх івано-франківських колег — співробітників кафедри урології Івано-Франківського національного медичного університету та урологів Центральної міської клінічної лікарні допомогти з оперативним втручанням особливо складним хворим. 

Цього разу він оперував пухлину лівої нирки за допомогою ендовідеохірургічного методу — під контролем телебачення з використанням малоінвазивних інструментів, без розтину черевної порожнини. Таку операцію проведено на Прикарпатті вперше.

— Ретроперитонеальна ендовідеоскопія завдає пацієнту значно меншої травматизації і забезпечує успішний перебіг як самого втручання, так і реабілітації, яка триває лише 2–3 тижні з мінімальним ризиком виникнення післяопераційних ускладнень, — розповідає Олексій Підмурняк. — Хоч сама операція вважається складною. У лікаря має бути великий досвід. Та й бачить він усе лише у двомірному зображенні на моніторі.

Завідувач відділом урології Центральної міської клінічної лікарні Володимир Котурбаш подякував колезі із Хмельницького за блискуче проведене показове оперативне втручання.

— Сподіваюся, наша співпраця триватиме, адже ми хочемо оволодівати найсучаснішими хірургічними методиками і працювати на світовому рівні. Дуже сподіваємося на допомогу керівництва нашої лікарні та департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації у придбанні для нашого відділення новітньої апаратури, яка дасть змогу допомагати хворим з різною патологією хірургічного профілю, — зауважив він.